shop.musicserver.cz

6 cen, 4 kapely, několik chyb a kopec srandy

Vydáno: 18.02.2006 13:00 v sekci Naživo - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Druhý ročník ALMA byl ve znamení vtipu. Ať už moderátoři nebo třeba účinkující Tata Bojs a Xavier Baumaxa se snažili diváky především pobavit. Zhruba dvou a půl hodinový dýchánek byl v pohodové atmosféře Paláce Akropolis, přes všechny komplikace, nakonec docela příjemnou akcí. Postřehy včetně seznamu vítězů najdete v naší reportáži.

ceny ALMA, 16.2.2006 small a
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Na začátek by bylo fér si objasnit, cože to ty ceny ALMA jsou. Je to zkratka Acropolis Live Music Awards a jedná se o udílení cen v celkem šesti kategoriích (Rock & Pop, World music, Hip hop & R&B, Folk-jazz-blues, Electronic Music, Akce/koncert roku) za živá vystoupení. O vítězství rozhodlo na dvě stovky odborných porotců, kteří vybírali ze čtyř nominovaných v každé kategorii. Letos nově mohla hlasovat i široká veřejnost, ale zvlášť. Tudíž máme v každé kategorii vlastně dva vítěze. Jsou to jediné ceny, které se u nás udílí za koncertní činnost, tudíž si zaslouží pozornost. Navíc díky předávání v malém prostoru Akropole jsou takovým protipólem třeba stále honosněji a pompézněji pojímaným Andělům, které pořádá Akademie populární hudby.

ceny ALMA, 16.2.2006 small k
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Tak dost formalit a jdeme se věnovat samotnému průběhu večera. Skoro už takovou tradicí se v Paláci Akropolis stalo posunutí avizovaného začátku, a tak místo startu v 19:00 se teprve v 19:15 začali do Akropole vpouštět první diváci. Když se na pódiu objevili moderátoři večera Veronika Štěfanová a Pavel Kučera, postávalo v klubu takových čtyřicet zvědavců. Mírné zděšení naštěstí vzalo za své a v průběhu večera se sál zcela zaplnil. Moderátorská dvojice se proto dlouho nezdržela a uvedla prvního hosta - rómský živel Gulo Čar. Ti se jako obvykle s ničím nemazali, a tak Irena Horváthová se svojí smečkou okamžitě vlila všem přítomným energii do žil v té nejvyšší možné míře. Předvedli set pěti písniček a hlavně ukázali i svoje novinky z "Gipsy Goes To Hollywood". Jejich nové CD jsem ještě neslyšel, tudíž jsem byl zvědavý, s čím přijdou a co vymyslela producentská ruka Douga Wimbishe. Zdá se, že se dočkáme ještě agresivnějšího funku opepřeného rómským temperamentem, než jsme byli zvyklí z minulých alb. Nálož energie doprovázená pro Gulo Čar tak typickým jucháním a tančením na pódiu opět nezklamala. Mají to holt v krvi a je obdivuhodné, jak jim to šlape. Na ještě rozpálené pódium si dala trochu nervózní moderátorská dvojice druhé dostaveníčko, na řadu přišlo první vyhlášení. U každé kategorie se promítali na plátno krátké spoty doprovázené komentářem Veroniky Štěfanové. Problém byl, že byl slyšet mnohem víc zvuk spotu a komentáři nebylo rozumět. Škoda, že se zvukaři vzpamatovali až u třetí kategorie. Vyhlášení probíhalo jakože vylosováním z točícího kola a vytažením náhodného nominovaného. Samozřejmě všichni v sále věděli, že je to jen naoko a o vítězi rozhodovala porota. Na vše dohlížel oslizlý notář Nemyl Zápotek, který měl rovněž za úkol vždy přečíst vítěze, což mu činilo nemalé problémy (zejména pak slovo Illustratosphere). Moderátorská dvojice si zřejmě vzala za vzor Českého lva a snažila se o podobný humor. Snaha byla, byli dobře připravení a nebýt někdy přílišné nervozity a prvoplánovosti, uspěli by na jedničku. I takhle mi ale někdy ujížděly koutky a určitě si oba moderátoři zaslouží pochvalu. Co by za takovýhle výkon dali mnozí naši přední uvaděči...

ceny ALMA, 16.2.2006 small e
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Jako druzí byli se svým akustickým dvacetiminutovým vystoupeníčkem na řadě Tata Bojs. Na tuhle lahůdku s vypnutým proudem jsem se opravdu hodně těšil a Tatáči nezklamali. Začali "Jednotkou času" s dvěmi akustickými kytarami, klavírem a bicími. Trošku jsem podezíral na klavír hrajícího stálého hosta Tata Bojs Jiřího Hradila, že si propůjčil klavír od Coldplay z jejich "Clocks". Už samo "Jednotka času" - "Clocks" k tomu vybízí. Následovala pomaloučká a nádherně akusticky vychytaná "Náměsíčná". Poté bylo vystoupení přerušeno zástupcem vydavatelství Warner Music, který předal Tata Bojs symbolickou zlatou desku za DVD "Nanotour". Symbolickou proto, že zlatá deska se u nás uděluje za 1500 prodaných kusů. Zjevně překvapení Tata Bojs měli přesto radost. Po opětovném usednutí za nástroje pokračovali písní "Šťastnější" již s Klárkou Nemravovou u mikrofonu. Nevím proč, ale okamžitě po pár odehraných tónech mi v uších naběhlo "Zkamenělý dítě" od Lucie. Jako kamzík rozskákaná skladba nenechala chladného Mardošu, který měl co dělat, aby se při svém poskakování na židličce nepřevrátil a neokusil tvrdost žižkovského podlaží. Koncertní šňůru Nanotour 2 si připomněli skladbou "CVAN" a jako rozlučku zvolili to, co nezklame nikdy - "Attention aux hommes". V perfektním provedení a i s rozhovorovou vložkou Filipa s Louis de Funésem uprostřed se pro tento večer akustičtí Tata Bojs rozloučili a přenechali pódium pro změnu velmi ostře nabitým rave šílencům (v dobrém slova smyslu) ze Skyline. Ti představili čtyři novinky z chystané desky a proběhla i menší stávka Hoffyho Applu, který hraje při jejich show velkou roli. Taneční beaty podpořené syrovým zvukem kytary si své příznivce, kteří to rozpálili, našly, ale Akropole byla ten večer naladěna trochu jinak.

ceny ALMA, 16.2.2006 small L
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Poslední vystoupení zbylo na Xaviera Baumaxu. Folkový písničkář z Litvínova měl ve stejný den svůj vlastní koncert v pražském klubu Roxy. Naštěstí se stihl včas přesunout a předložit natěšené Akropoli to, co umí nejlépe. Písničkaření s kytarou a osobitě vtipnými texty. V "Ozajstný hip-hop" popíchnul celou hiphopovou scénu a nakonec se mu povedlo zesměšnit i Daniela Landu v zatím nepojmenované písni. Jeho humor, který ne každému je příjemný, se v Akropoli chytl. Podaní, jakým své vystoupení vedl, bylo neodolatelné. Xavier dokonce zazpíval z patra, to když dostal žízeň a nedostal pití, bylo to něco jako: "V Roxy se o mě líp postarali, dokonce mi tam i napít dali, teď mám v ústech strašné sucho voe, a můj hlas zní jako David Koller..." Když po dvaceti minutách odešel a na pódium se vrátili moderátoři, stalo se to, co se stát muselo. Akropole se tak mocně dožadovala přídavku, že nebylo vůbec slyšet, co říkají. Po zhruba pěti minutách marného snažení obou moderátorů rezignovaně odešli a vrátil se Xavier a s ním i euforie. Texty jako "Kultura je plná kultů a Nirvána je plná Kurtů.Ty kurty jsou plný Kordů, zatímco Lourdy jsou plný lordů..." nebo "Stará mama, starý otecko, čo to tu táraš, nerátaš vrecko, požičaj na decko, tu niesme Německo, tu niesú Alpy - prohráli jsme - Mostecko!" Došlo i na Landu: "Jo, jasně, my víme, uprostřed každýho bombra, ukrývá se plno dobra." Nejlepší je, že on si texty dost často dotváří na pódiu, takže se opravdu královsky bavíte. Kdo ještě neviděl, neuvěří. Z desky to není úplně ono, ale naživo fakt mňamka. Je to prostě bourák. Folk's Not Dead!

ceny ALMA, 16.2.2006 small c
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Celkově lze brát letošní ročník ALMA za vydařený. Jasně, byly menší problémy se zvukem nebo kluci ze Skyline měli moc nahlas odposlechy a celkově bylo vidět, že je to akce ještě v plenkách a pár maličkostí by chtělo doladit, ale za ty minimální finanční náklady a za nápad, to lze odpustit.

VÍTĚZOVÉ:

Nejlepší živě vystupující umělec Rock & Pop
Tata Bojs

Nejlepší živě vystupující umělec World music
Traband

Nejlepší živě vystupující umělec Hip hop a R&B
Bow Wave

Nejlepší živě vystupující umělec Folk, jazz a blues
Dan Bárta & Illustratosphere

Nejlepší živě vystupující umělec Electronic Music
Khoiba

Nejlepší hudební akce / koncert roku
Colours Of Ostrava

Výsledky hlasování veřejnosti najdete zde.

Akropolis Live Music Awards 2005, Palác Akropolis, Praha, 16.2.2006

Fotogalerie:

ceny ALMA, 16.2.2006 small i
© Tomáš Břínek / musicserver.cz

ceny ALMA, 16.2.2006 small g
© Tomáš Břínek / musicserver.cz

ceny ALMA, 16.2.2006 small f
© Tomáš Břínek / musicserver.cz

ceny ALMA, 16.2.2006 small b
© Tomáš Břínek / musicserver.cz

ceny ALMA, 16.2.2006 small d
© Tomáš Břínek / musicserver.cz

ceny ALMA, 16.2.2006 small j
© Tomáš Břínek / musicserver.cz

NÁZORY
  • Sorry... (Jana S., 19.02.2006 06:39) Reagovat

    ...ale moderátoři mi nepřišli vtipní ani trochu. Zato nemálo trapní a křečovití až na půdu. Blekotali a byli nepřipravení (to jak si nepamatovali, jak se jednotlivé kategorie jmenují, byla opravdu úžasná legrace). Navíc to, že nevěděli o koho jde v případě zástupce Indies rec. Přemysla Štěpánka, bych jim ještě odpustila - nejspíš prostě nikdy nebyli nikdy na křtu některé z kapel, které na tomto labelu vydávají, protože kapely si ho často zvou jako kmotra. Navíc to byla chyba organizátorů, že dopředu vůbec neřešili kdo (a jestli vůbec někdo) si přijde cenu převzít. Ale to, že neznají jednu z nejúspěšnějších promotérských dvojic v této zemi Sedlák-Marková, kteří zdaleka nedělají jen Colors Of Ostrava mi připadne stejné jako neznat Davida Urbana z D Smack U promotion, Borka Holečka z Rachot promotion nebo Jaroslava Stanka z 10:15... U hudebního publicisty, za kterého se jistě Pavel Kučera považuje, mi to přinejmenším připadne jako jisté Faux Pas...
    Jinak to byla fajn akce a napsané to je hodně výstižně...

  • souhlas. (Tonda, 19.02.2006 08:06) Reagovat

    a jen malá technická: Ta skladba Xaviera Baumaxy Nazijazzíček nebyla až tak nová. Pod názvem "Pozor -jazz!" ji najdeš už na loňské desce. Jen ji tady hrál s jiným textem.

  • speakeři..... (Fusekle, 20.02.2006 14:59) Reagovat

    moderátorské pasáže byly naprosto tragické, ať se na to slečna Veronika příště vyprdne, jestli se hodlá takhle ksichtit a žbleptat jak amatérka. Škoda, že to celé "předávání" dost pohřbilo, jen díky koncíkům to byl pohoda večer. V tom je recenze hodně trefná :-)

  • ...newermore... (Penny Lane, 28.02.2006 16:18) Reagovat

    Konečně jednou díky bohu za zpětné ohlasy od čtenářů..! S těmi moderátory se pan autor opravdu trochu utnul a jestli mi někdy cukali koutky, tak jen z čistého zoufalství a nudy. Jen jestli v tom nááhodou nebylo něco osobního, že je tak málo propral... (?)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Skyline a jejich tradiční vánoční mejdan v Roxy ve fotkách (14.12.2023 18:48)
- Naživo: Jak se Tata Bojs loučili s Divadlem Archa (10.12.2023 12:45)
- Skyline vyrazili do klubů, závěr turné bude patřit pražskému Roxy (20.11.2023 09:28)
- Naživo: Tata Bojs na hlučínské Štěrkovně možná naposledy zahráli kompletní "Nanoalbum" (30.07.2023 13:31)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)
- Tata Bojs zahrají na Štěrkovně Open Music v Hlučíně kompletní "Nanoalbum" (25.07.2023 09:43)
- Video: Tata Bojs předělali patnáct let starého "Spáče" (13.06.2023 17:13)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)
- Video: Skyline otevírají novou kapitolu se zpěvačkou Nvtvlií klipem "Paralyzed" (24.04.2023 19:06)
- Rock for People doplnil českou scénu o Tata Bojs, PSH Live Band nebo Cocotte Minute, doprovodný program nabídne legendární AZ kvíz, Terapii sdílením LIVE nebo Dekkadancers (13.02.2023 13:48)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Kryštof Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu