Příklad pro zástupy slavnějších nýmandů

11.02.2006 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

O téhle partě jste si mohli na musicserveru přečíst před nedávnem. Psali jsme o jejich společném koncertu se Simple Plan v Mnichově. Druhá deska kanadských Silverstein "Discovering The Waterfront" je solidním výletem do světa melo-punku.
7/10

Silverstein - Discovering The Waterfront

Skladby: Your Sword Vs. My Dagger, Smile In Your Sleep, The Ides Of March, Fist Wrapped In Blood, Discovering The Waterfront, Defend You, My Heroine, Always And Never, Already Dead, Three Hours Back, Call It Karma
Celkový čas: 39:09
Vydavatel: Day After Records
Na konci ledna vyrazil kolega Kostelecký na koncert Simple Plan do německého Mnichova. Předkapelu jim tam dělali jejich kanadští spoluobčané Silverstein. Ti by mě popravdě zajímali naživo mnohem víc, poněvadž Simple Plan je banda umělých pseudorockerů z MTV, jejichž hudba je stejně prvoplánová a nudná jako jejich pubescentní kérky. Onoho melo-punku mám už plné zuby, většinou to je nejapné, stále stejné, zřídka se najde někdo, kdo se aspoň snaží být trochu jiný. Silverstein bych se nebál zařadit do kolonky odvážlivců, byť chleba díky jejich druhé desce "Discovering The Waterfront" jistě levnější nebude.

Pětice kanadských buřičů v mezích mainstreamu vzešla z hardcoreové scény jejich takřka rodného Toronta. Dohromady se dali v roce 2000 a u labelu Victory Records debutovali o tři roky později. Alba "When Broken Is Easily Fixed" se dosud jen na území Severní Ameriky prodalo kolem 200 tisíc kusů, takže Silverstein se posunuli z pozice nýmandů na post "těch, co už něco umí". A právě proto jedou velké turné se Simple Plan. Ty by klidně mohli strčit do kapsy, ale znáte to, zákulisní intriky a komerční věhlas jsou proti.

To, že Silverstein vzešli z HC, je na nich pořád trochu znát. Díky bohu za to. Není to žádný zběsilý vyrvál, riffy určitě nedrtí ušní bubínky, ale v jejich muzice cítíte přímočarost, správnou agresi, navíc frontman Shane Told střídá klasicky ječivý neopunkový vokál s obhroublým hardcoreovým řevem. Jsou to samozřejmě taková spíše historická rezidua, ale jinak vcelku normální, lehce nadprůměrný popík posunují o příjemný kousek dál.

"Discovering The Waterfront" si oblíbí jak fanoušci umírněné punkové linie, tak milovníci ostřejších odnoží. Ortodoxní vyznavači UK Subs, The Clash či Vibrators o tohle stejně nezavadí. Nemůžu se sice zbavit dojmu, že Silverstein podobně jako Simple Plan, Blink 182 a řady dalších mají zvláštní talent na výběr zpěváků s absolutně zaměnitelným, pištivým projevem, ale to se asi nedá nic dělat, když si to dav žádá. V zásadě lze říct, že Silverstein představují určitě to lepší, co se na této scéně pohybuje. Nechybí silné melodie, šťáva, energie, kytary. Po dlouhé době melo-punk, který mě baví. Který mě neuráží.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY