Jukebox 21/2005 - mashupový speciál

28.12.2005 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Dean Gray - American Edit
© facebook interpreta
Poslední Jukebox letošního roku jsme se rozhodli věnovat fenoménu hudebních mashupů. Od našeho posledního pohledu na bootlegovou scénu už uplynuly po internetu terabajty souborů ve formátu mp3, které obsahovaly důmyslně stvořené mixy dvou či více skladeb namačkaných v jednu. Bastardí pop si pravděpodobně zažil svůj vrchol loni s bootlegem Beatles a Jay-Zho "Grey Album", o jehož slávu se postarala hlavně firma EMI, která donutila jejího autora zničit všechny existující kopie vinylů. Samozřejmě na internetu nic takového nebylo možné a "Grey Album" se díky této reklamě stalo jednou z nejstahovanějších desek loňského roku. Vlny se chytlo MTV, které ve svém éteru uvedlo pořad MTV Mash Up, odkud také pochází nápad udělat vůbec první komerčně prodávanou mashupovou desku. Průměrné blendy skladeb Linkin Park a rappera Jay-Zho "Collision Course" dokonce doputovaly na číslo jedna amerického žebříčku. Vlna zájmu vynesla nejlepší remixéry na výsluní - autor "Šedého alba" Dangermouse produkoval poslední desku Gorillaz a natočil album s MF Doomem, Mark Vidler alias Go Home Productions získal práci jako spolupracovník Davida Bowieho nebo Paula McCartneyho a remixy mashupových hudebníků vycházejí na oficiálních singlech a remixových albech (například "Phones Disco Edit" skladby "Banquet" Bloc Party).

Undergroundová (či snad digitální) scéna i v letošním roce produkovala další a další chytré pirátské remixy. Skládat dohromady dvě skladby už nestačí, nejnovějším trendem je blending více skladeb na co nejmenším prostoru (čím více se jich do jedné písně vejde, tím samozřejmě lépe). Velmi oblíbený je i formát remixů kompletních alb - letos jsme se kromě níže zmíněných "American Edit" a "Q-Unit" dočkali třeba mashupového spojení Beatles a Beastie Boys na The Beastles, sbratření Radiohead a undegroundových rapperů na Me And This Army Remixes nebo velmi povedeného blendu Kanye Westa a Beach Boys "West Sounds. Do popředí se také derou nejrůznější hudebně-kulturní vtipy, jako je třeba nová anti-clean verze hiphopové klasiky NWA "Straight Out Of Compton" sestavená výhradně ze sprostých textů. Za zmínku stojí i monstrózní mix "Whistler's Delight", ve kterém dnes už legendární vtipálek DJ Rico míchá hudební motivy svých oblíbených singlů s hvízdáním. Pokud chcete zakusit to nejlepší z bootlegové scény, zkuste mashupovou stránku číslo jedna Get Your Bootleg On. Druhý nejdůležitější rozcestník scény - vlajkový blog Boomselection bohužel v létě uzavřel svoji kariéru, ale stále visí na netu bez aktualizace. Další doporučené stránky jsou Beat Mixed, DJ Earworm nebo Mashmix. Ale teď už k pár velmi zajímavým kousků.


Party Ben - Boulevard Of Broken Songs (9/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Party Ben - Boulevard Of Broken Songs
Vzpomínáte ještě na humbuk kolem "Grey Album", bootlegu, který spojil Beatles a Jay-Zho? Firma EMI jeho tvůrci DJi Dangermousovi vyhrožovala soudem, nakonec si desku během šedého úterý všichni stáhli z internetu a producent skončil místo ve vězení na výplatní pásce stejné firmy jako druhý člen Gorillaz. Letošní "Šedé album" se jmenuje "American Edit". Obsahuje mashupové remixy skladeb z úspěšného počinu Green Day "American Idiot" a do obecného povědomí se dostalo ve chvíli, kdy Warner Brothers nakázali producentské skupině Dean Gray, aby uzavřeli stránku desce věnovanou. 13. prosince pak proběhl Dean Gray Tuesday, v rámci kterého "American Edit" vyvěsil, kdo mohl. (Z hlavní stránky hlásí na ten den přes 390 tisíc přístupů.) "Boulevard Of Broken Song" byla první skladba, která se z desky objevila na internetu, a to už loni v listopadu. Spojuje "Boulevard Of Broken Dreams" Green Day s "Wonderwall" Oasis, "Writing to Reach You" Travis a sampl "Dream On" Aerosmith z Eminemova "Sing (For The Moment)" (originál prý autor nikde nenašel). Pod celou parádou je podepsaný chlapík, který si říká Party Ben ze San Francisca a rozhodně si zaslouží potlesk. Výborně vyčíhl, že všechny čtyři skladby používají stejné akordy a bác ho, teď už víme, kdo od koho opisuje!
TheSilenceXperiment - Hump My Tunnel (9/10)
ke stažení / audiostream / videostream

TheSilenceXperiment
Díky odvážnému bootlegu Q-Unit, který skamarádil 50 Cena s Queen, se dvojice TheSilenceXperiment dostala do čela mashupového pelotonu. Svůj kredit potvrzují dokonalým bastardím blendem jedné z nejhorších skladeb tohoto roku ("My Humps" Black Eyed Peas) s jednou z nejlepších ("Neighbourhood #1 (Tunnels)" od Arcade Fire). Fergie a její zvěrstvo nejenže nezkazí těkavou suitu kanadských indie-rockerů, naopak její óda na dámské boule jako kdyby do skladby patřila odjakživa.
The Killers - Somebody Told Me (Team9 Remix) (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

The Killers - Somebody Told Me Bootleg Remix
Posádka pirátské squadry Team9 se také podílela na "American Edit", ale svoji slávu si vydobyla už předtím. Tak například tento remix The Killers se dostal do první desítky nejlepších skladeb roku časopisu Blender. Když nad tím trochu přemýšlíte, remixovat The Killers vlastně není ani tak obtížné, protože Brandon a spol. chtějí být někde mezi rockem a diskem a prostě stačí jedno nebo druhé trochu zvýraznit. V původní verzi "Somebody Told Me" mi vždycky a) něco přebývalo a b) něco zase chybělo a teprve díky tomuto mashupu už vím, že to byly za a) kytary a za b) málo výrazný rytmus. Teď už je to perfektní a Team9 toho dosáhli přidáním motivu ze skladby "Sunglasses At Night" osmdesátkového popaře Corey Harta. Správně dekadentní text "you've got a girlfriend who look like a girlfriend" teď do skladby sedne ještě lépe než předtím.
Ray Charles / Kanye West - Gold Digger (Diplo Final Remix) (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Gold Digger
Hudebního světoběžníka Dipla jsme si v Jukeboxu už představovali, aktuálně má venku vynikající DJský mix "Fabric 24" a po internetu koluje jeho nový remix. V něm dal dohromady zároveň vousatou originální verzi "I've Got A Woman" Raye Charlese a její novou verzi v podání Jamie Foxxe, kterou předvedl ve filmu "Ray", odkud si ji vzal Kanye West pro hit "Gold Digger". Ještě mi pořád rozumíte? Sám Diplodocus nazval skladbu remixem Westova "Gold Digger", což je ovšem značně matoucí. Ray Charles nebo Foxx (kdo ví) se tam ocitají v digitálním labyrintu, v zajetí jedniček a nul a masivních electro beatů. A odtud není úniku.
Outkast vs. LCD Soundsystem - Disco Roses (Solcofn Remix) (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

LCD Soundsystem - Disco Infiltrator
OutKast jako rukojmí disco agenta Jamese Murphyho. Mashup discopunkové pecky LCD Soundsystem "Disco Infiltrator" a "Roses" atlantských funkatýrů Big Boie a Andreho 3000 ukazuje, jak je vlastně jednoduché remixovat. Stačí acappela jedné písně ("Roses") a instrumentální verze druhé ("Disco Infiltrator") a je to. No jo, jenomže najděte právě ty dvě, které do sebe pasují!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY