The Offspring hrají s chutí a nahlas

27.11.2005 05:00 - Jana Henychová | foto: facebook interpreta

The Offspring vydávají kolekci svých největších hitů "Greatest Hits" také v podobě dualdiscu. DVD strana obsahuje rozhovor na téma zařazených písní zpěváka Hollanda a kytaristy Noodlese včetně akustické verze skladby "Dirty Magic".
6/10

The Offspring - Greatest Hits (dualdisc)

Skladby: Can't Repeat, Come Out And Play (Keep Em Seperated), Self Esteem, Gotta Get Away, All I Want, Gone Away, Pretty Fly (For A White Guy), Why Don't You Get A Job?, The Kids Aren't Alright, Original Prankster, Want You Bad, Defy You, Hit That, (Can't Get My) Head Around You.
Celkový čas: 54:42
Vydavatel: Sony BMG
Psát o kompilacích je v podstatě nošením dříví do lesa, neboť vše o skladbách bylo nejednou napsáno, tím spíše, když se tak stalo i na musicserveru. Tahle záležitost je určitě dobrým shrnutím pro skalní fanoušky The Offspring a představuje kompilaci největších hitů z období jejich alb "Smash" (1994), "Ixnay On The Hombre" (1997), "Americana" (1998), "Conspiracy Of One" (2000), "Orange County - The Soundtrack" (2001) a "Splinter" (2003).

Album zahajuje nová skladba s názvem "Can't Repeat", dále výběr pokračuje třinácti písněmi, z nichž první je "Come Out And Play" z alba "Smash". Album obsahuje samozřejmě komerčně nejúspěšnější skladbu "Pretty Fly" či "Why Don't You Get A Job" z alba "Americana". Kromě těch jsem na CD našla i svoji oblíbenou "The Kids Aren't Alright" ze zmiňovaného alba nebo "Hit That" z počinu "Splinter".

The Offspring nikdy nepatřili k výrazným instrumentalistům a jejich skladby občas vypadají, že vykrádají samy sebe... Zpěv Dextera Hollanda by musel vytočit leckterého kantora zpěvu, kdy zejména v počátečním období balancoval na hranici - nebojím se napsat - řevu raněné svině. Ovšem svou charakteristickou barvou, za zády s hutným základem svých spoluhráčů, dostal davy fans po celém světě. The Offspring měli ale vždy devizu ve své upřímné rock-punkové syrovosti, se kterou prali své počiny do fanoušků, co se dalo. Po hudební stránce se tomu nedá co vytknout - samozřejmě v rámci jejich možností. Co se mi na nich vždycky líbilo, bylo to, že hudba byla sice jednoduchá, místy až primitivní, ale taky jakýsi optimistický nářez, zkrátka měla bezesporu něco, kvůli čemu stálo za to si tuto kapelu poslechnout.

Album vyšlo současně na CD a v dualdiscové edici, kde na DVD straně najdete rozhovor na téma zařazených písní zpěváka Hollanda a kytaristy Noodlese s kulisou pobrnkávání aktustických, místy lehce rozladěných kytar... V jednu chvíli byl nahrábnut i značně neladící akord... Hlas zpěváka v rozhovoru mimo jiné podbarvuje poměrně ušmudlaně zahraná zmiňovaná "Pretty Fly" a další pecky včetně dalších akusticky ztvárněných ukázek instrumentálně hodných absolventa LŠU prvního ročníku. Na druhou stranu - proč ne, to je právě ta autentičnost, která dualdisc provází. Dále zde byla zařazena slušně odehraná akustická podoba skladby "Dirty Magic".

Musím přiznat, že osobně jsem na DVD straně čekala víc než jednu akustickou věc a sezení dvou pánů se španělama na židličce, tedy kousek živého koncertu, alespoň jeden videoklip, zkrátka i něco jiného než rozhovor a akustické ukázky na rozladěnou španělu s drnčícím éčkem rytmicky komíhající se kolem pomyslného metronomu. Přesto je tento dualdisc, kde se samotný výběr hitů dá pustit i z DVD strany, vcelkou příjemnou bonbonierou z nejlepších bonbonů zejména pro jazýčky fanoušků The Offspring, mapující chronologicky historii kapely.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY