Dvě hitové pětiletky The Offspring

21.08.2005 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Výběrová deska The Offspring téměř ničím nepřekvapí a ani to nebylo cílem kompilace. Album "Greatest Hits" obsahuje očekávané skladby, u nichž se nedá popřít hitový potenciál. Je to ideální deska na mejdan a do auta, pro teenagery i odrostlejší rockery.
7/10

The Offspring - Greatest Hits

Skladby: Can't Repeat, Come Out And Play (Keep 'Em Separated), Self Esteem, Gotta Get Away, All I Want, Gone Away, Pretty Fly (For A White Guy), Why Don't You Get A Job?, The Kids Aren't Alright, Original Prankster, Want You Bad, Defy You, Hit That, (Can't Get My) Head Around You, The Kids Aren't Alright (Wise Guys Remix) (Bonus Track), Next To You (Bonus Track)
Celkový čas: 54:42
Vydavatel: Sony BMG
Kdybych označil muziku The Offspring jako punk, hnali by mne příznivci The Exploited, The Damned a Sex Pistols svinským krokem. Budiž, říkejme tomu třeba punkrock, neopunk nebo dokonce punkpop, ale kam pak zařadit malou Avril? The Offspring existují už téměř dvacet let, ovšem jejich hitová kompilace "Greatest Hits" zachycuje jen období od roku 1994 do roku letošního. Minimálně od druhé půlky devadesátých let (po přechodu k velkému vydavatelství) je můžeme brát jako součást rockového mainstreamu - mnozí je zatratili kvůli úspěchu na MTV i v Esu (a to se neodpouští), ale nešť, jejich přímočará tvorba nepostrádá náboj, má v sobě i něco humoru a jako vyloženě zábavná hudba funguje.

Novinka "Can't Repeat", jež výběrovku otvírá, je typickou ukázkou toho nejlepšího od kapely, rozvíjí úspěšnou hitovou formuli a osobně se mi tato poloha skupiny zamlouvá mnohem více než "Why Don't You Get A Job?", což byl sice možná největší hit The Offspring, ale jinak tuto kleptomanskou dceru beatlesovské "Obladi Oblada" příliš v lásce nemám. Budiž řečeno, že je na "Greatest Hits" ještě horší skladba, a to remix "The Kids Aren't Alright", při němž se zatvrzelým rockerům začnou bouřit žaludeční šťávy - tento track je vůbec nefér, neboť po pauze následuje velmi dobrá skrytá skladba, k níž ovšem nemůžete přeskočit.

Tři věci z alba "Smash" (1994) se nepokrytě inspirují Nirvanou, i když by "Come Out And Play (Keep 'Em Separated)" jistě dobře zafungovala i ve filmu Roberta Rodrigueze. "All I Want" je svého druhu dokonalá písnička: Ve dvou minutách se přežene jako smršť, je to hitové tornádo a ze stejného vrhu jsou i "Want You Bad" a "The Kids Aren't Alright" - nekomplikované rychlé skladby s výrazným refrénem. Jinou písňovou dvojičkou je "Pretty Fly (For A White Guy)" a "Original Prankster", které si pro změnu pohrávají s náznaky hip hopu, a "Hit That" ze zatím poslední studiové desky "Splinter" je založen na levném syntezátorovém motivu jakoby z disco éry sedmdesátých let.

"Greatest Hits" ignoruje první dvě desky The Offspring, jejichž tvorba sice není ničím zásadním pro dějiny populární hudby, ale také by byla škoda je odzívat. Deska, na výběrovku docela krátká, obsahuje takto pohromadě překvapivě velké množství hitů, které se neztratí ani v rádiích pro posluchače středního proudu, ovšem jsou zde i tvrdé rockové písničky, přímočaré a úderné. Je to ideální hudba do auta nebo na večírek. Některé rádobypunkerské kapely jsou neskutečně protivné a nudné, ale Offspring je prostě sympatická parta chlapíků ve středních letech.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY