Gotika a zpěvačka, davy rázem šílí

02.02.2005 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Kdo by neznal Evanescence, vždyť singly "Going Under" a "Bring Me To Life" se úspěšně vyhřívaly i v českých rádiích. Dokonce debutové album "Fallen" se zde slušně prodávalo. Proto jistě fanoušci přivítají koncertním záznam "Anywhere But Home", který se skládá z CD a DVD.
7/10

Evanescence - Anywhere But Home

Skladby: Haunted, Going Under, Taking Over Me, Everybody's Fool, Thoughtless, My Last Breath, Farther Away, Breathe No More, My Immortal, Bring Me To Life, Tourniquet, Imaginary, Whisper, Missing

Autor je redaktorem iDNES.

Celkový čas: CD - 61:55 / DVD - cca. 80 min.
Vydavatel: Sony BMG
Je to zvláštní, jak to dneska v hudební branži chodí. V podstatě platí, že dolovat se musí neustále, kout železo, dokud je žhavé, lidově řečeno. Jakoby nebylo třeba, aby kapela dlouhodobě přesvědčovala o svých kvalitách, než se odváží prezentovat výběry a kompilacemi. Evanescence jsou toho dobrým příkladem. Vydali všehovšudy debutové cédéčko "Fallen", jehož se prodalo několik milionů, ale že by přinášeli něco výjimečného vedle těch solidních fláků "Bring Me To Life" či "Going Under", to se říct rozhodně nedá. Evidentně skutečný potenciál není rozhodující, záleží na tom virtuálním, který vytváří pár hitů, díky nimž je zapomenuta zbylá nuda nudoucí. A právě díky tomu se mohlo stát, že Evanescence vydávají koncertní záznam "Anywhere But Home" dřív než druhou desku a na přebalu je nálepka: "Čtrnáctipísňové live CD obsahuje všechny hity."

Z výše napsaného i podprůměrně inteligentní čtenář pochopí, že Evanescence na mě prvním albem "Fallen" velký dojem neudělali. Všechno to bylo příliš uhlazené, popovým kalkulem svázané a těch pár cvočků v obočí a ostře řezaných vousů na tváři Bena Moodyho to prostě nespravilo; tohle nebyla a není metalová kapela, ačkoli se tak někdy snaží vypadat. Pozitivním zjištěním ovšem je, že Evanescence jsou naživo přeci jen o chlup záživnější. Pravda, zase se všechno točí kolem krásné zpěvačky Amy Lee, ale ta svým výkonem potvrzuje, že její vokální kvality skutečně stojí za poslech.

Na "Anywhere But Home" se vešlo celkem čtrnáct věcí, tedy o tři víc než na debut. Přibyla coververze hitu "Thoughtless" od Korn, jedna nová studiovka "Missing" a také dvě další písně, které vyšly na různých edicích "Fallen" ve světě, naopak chybí "Hello". Během vystoupení v Paříži, které je na "Anywhere But Home" zachyceno, mají Evanescence ještě gotičtější nádech, kterému dominují spolu s ozvěnovitým hlasem Amy Lee také klávesy, jež často zastiňují kytarový val. Na rozdíl od live alba Linkin Park, které zcela postrádalo atmosféru, se na novinku Evanescence podařilo přenést mnoho z propoceného klimatu sportovní haly a příjemných kiksů, takže věrohodnosti zde bylo učiněno za dost.

Ovšem největší devizou "Anywhere But Home" je bonusové DVD, kvůli němuž především má cenu si desku pořizovat. Obsahuje nejen záznam celého koncertu, ale také krátký dokument ze zákulisí a dosavadní čtyři videoklipy Evanescence. Je to v podstatě regulérní disk, navíc docela slušně, ač jednoduše, graficky vyvedený. A hlavně kvůli tomu DVD si Evanescence zaslouží pochválit, a to více než jen nadprůměrně. Jestliže "Fallen" by bylo na pět hvězdiček, set "Anywhere But Home" dostane bodů sedm, neboť live alba byla vždy službou fanouškům a skupina se toho poctivě držela. A proč ne rovnou osm? Inu, přidaná hodnota v podobě opravdu dobrého a vyrovnaného hudebního materiálu přinejmenším pokulhává.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY