Hezká knížka k vydělání peněz

25.11.2004 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Zase ta Abba! Více než dvě desetiletí po rozchodu bájné skandinávské čtyřky neustále vycházejí výběrová alba jejich největších hitů. To letošní je doplněno knížkou v češtině a jmenuje se "The Abba Story".
5/10

Abba - The Abba Story

Skladby: Ring Ring, Waterloo, I Do, I Do, I Do, I Do, I Do, SOS, Mamma Mia, Fernando, Dancing Queen, Money, Money, Money, Knowing Me, Knowing You, Name Of The Game, Take A Chance On Me, Thank You For The Music, Summer Night City, Voulez-Vouz, Gimme! Gimme! Gimme!, I Have A Dream, Winner Takes It All, Super Trouper, One Of Us, When All Is Said And Done
Celkový čas: 78:05
Vydavatel: Universal
Poslední řadová deska (bylo jich celkem osm) švédské skupiny Abba "The Visitors" vyšla v roce 1981. Od té doby pak vzniklo několik výběrových alb, jež shromažďují největší hity kapely. Nyní, po všech těch zlatých a definitivních kolekcích (na CD i DVD) dochází k recyklaci stokrát použitých písní rafinovanějším způsobem. "The Abba Story" totiž vychází jako knížka s textem v češtině.

Proti písničkám Abby nic nemám a s tvrzením o nejslavnější popové skupině historie bych třeba ani nepolemizoval. Dvacítka šlágrů řazených chronologicky na "Story" (onen příběh v knížce je opřen právě o tyto písně) je ověřená a stále oblíbená i dnes. Vadí mi ale neustálé rýžování peněz vydáváním stále nových a nových sbírek, kde se stále opakují téměř identické sestavy notoricky známých skladeb. K pousmání je teď titulek "Hity Abby naposled?" tři roky staré recenze našeho milého šéfredaktora na album "The Definitive Collection".

"The Abba Story" se od minulých hitových sbírek liší svým provedením. Disk je přibalen ke knížce ve tvrdých deskách, listy jsou z křídového papíru, obsahuje nemálo fotek kvarteta a zejména pojednání o kapele v češtině. Balení je tedy poměrně luxusní, i když z textu se nedozvíme prakticky nic nového a jeho styl není nijak objevný. Rovněž by se slušelo uvést autora a překladatele povídání.

Pro koho je album "The Abba Story" určeno? Nemám jiné vysvětlení pro jeho vypuštění do světa, než vydělání peněz. Kdo si koupí (pravda, za poměrně obstojnou cenu) zase ty stejné písničky jen proto, že jsou doplněny knížkou v češtině, která se dá přečíst za necelých deset minut i s uvařením kávy? Celkové bodové hodnocení alba tedy, prosím, chápejte jako ocenění smyslu desky, ne posouzení kvality písniček. Ať už si o nich myslí kdo chce co chce, i po těch letech to zkrátka hity nesporně jsou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY