Zemřel Miroslav Imrich: Legenda českého rocku navždy utichla

05.05.2024 20:09 - Tomáš Rozkovec | foto: ČTK

Dnes českou rockovou scénu zasáhla zpráva o úmrtí Miroslava Imricha, charismatického zpěváka a neodmyslitelné ikony českého rocku. Zemřel ve věku 71 let.

Miroslav Imrich, známý pod přezdívkou "Míra", zanechal nesmazatelnou stopu na hudební scéně. Jeho osobitý hlas a strhující pódiové vystupování uchvátily generace fanoušků po celém Česku. Proslavil se především jako frontman legendárních kapel Abraxas a Tango, s nimiž zažil vrchol své kariéry v 70. a 80. letech. Byl spoluautorem a interpretem hitů jako "Obyčejnej svět" či "Karel drogy nebere" a dalších.

Zpěvák se narodil v Praze 27. března 1953 a již od útlého věku se věnoval hudbě. Svou kariéru zahájil v 70. letech v kapelách Mentols, Variace, Galaxie či Atomový dudy, než v roce 1977 zakotvil v Abraxasu. Ten se stal jedním z nejpopulárnějších rockových uskupení tehdejšího Československa a Imrichův charismatický hlas a energická pódiová prezentace mu brzy zajistily status hvězdy. Po odchodu z této party založil vlastní kapelu Tango, se kterou hrál až do roku 1990. Později se věnoval i dalším projektům, včetně kapely Imrich Tekknofactory.

Miroslav Imrich zemřel po krátké nemoci. Jeho odchod je pro českou hudební scénu nenahraditelnou ztrátou. Navždy se zapsal do historie jako jeden z nejvýznamnějších českých rockových zpěváků a bavičů. Jeho hudba rezonuje, nadále bude v srdcích fanoušků, a jeho odkaz tak bude žit dál.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY