Na Szigetu se představí i Kylie Minogue nebo RedZed

26.04.2024 19:11 - Tisková zpráva | foto: Marie Trávníčková / musicserver.cz

Největší a nejrozmanitější evropský hudební festival Sziget oznámil dva australské titány. Kultovní popová senzace Kylie se přidává k novým headlinerům, stejně jako DJ a producent Fisher.

Multiplatinová Kylie Minogue vstoupila do nové fáze své kariéry v létě 2023 hitem "Padam Padam" z alba "Tension". Letos obdržela prestižní hudební ceny BRIT Music Awards v kategoriích 'Global Icon' a 'International Artist' a není pochyb o tom, že její nadcházející vystoupení na Szigetu bude jedním z vrcholů festivalu. Na Grammy nominovaný Fisher, jeden z nejvyhledávanějších talentů na scéně, přiveze na Sziget své nakažlivé beaty a energické vystoupení se skladbami jako "Losing It" a "You Little Beauty".

Na Revolut Stage se můžete těšit na největší mezinárodní hvězdy, místní oblíbené a začínající kapely, elektronickou a populární hudbu a vše mezi tím, a to každý den až do čtyř hodin ráno. Mezi umělce potvrzené pro letošní rok patří Marc Rebillet, L'Imperatrice, Big Thief, MEUTE, Aurora, Apashe s orchestrem, Barry Can't Swim, Teezo Touchdown, Neil Frances, , Crystal Fighters, Kiasmos live, Overmono a Four Tet.

Na letošním Szigetu se představí také tři čeští zástupci, což je doposud největší domácí účast na velkolepé přehlídce v centru Budapešti. Jedním z nich je alternativní rap-metalový hudební producent a zpěvák Redzed, který je s 1,5 milionem měsíčních posluchačů a více než sedmdesáti miliony streamů skladby "Rave in the Grave" nejposlouchanějším českým umělcem v zahraničí. Na Szigetu se také představí skladatel a multiinstrumentalista badfocus, jehož loňská deska "meditating while raving" byla oceněna jako jedna z nejlepších domácích nahrávek roku.

Dalším českým vystupujícím na Ostrově svobody bude live techno duo Bratři, které si pro návštěvníky připravilo nový speciální audiovizuální set, který zahrnuje i květinu Ayru. Ta na pódiu s Bratry společně i hraje. "Předvedeme to nejlepší, co v nás je. Máme připraven opravdu nový speciální audiovizuální set, kde si posluchači můžou poslechnout jak starší tracky, tak nové z připravované desky, která vyjde letos na podzim," říkají Jiří a Ondřej Veselí aka Bratři.

Od chvíle, kdy slunce vystoupá nad ostrov, je dropYard plný denních aktivit. Od cvičení breakjógy až po celosvětovou přehlídku tanečníků breakdance. S blížícím se večerem dropYard ožívá jako pulzující centrum hiphopových beatů a dynamických vystoupení. Letos bude na festivalu debutovat irský rapper Kojaque známý svými bezchybnými výkony, odvahou a lyrickou ostrostí. V loňském roce vydal album "Phantom of the Afters", které bylo nominováno na cenu RTÉ Choice Music Prize Album of the Year.

Další posilou rapového programu je P Money, legendární live performer a ikonické jméno ve světě britských grime MC - loni vydal album "Money Over Everyone 4", na kterém se podílely další britské legendy jako D Double E, Jme a Frisco. Mezi dalšími potvrzenými jmény jsou Bladerunnaz DJs, D-LOW, Gray, Joe Unknown, Kybba a další.

Scéna Global Village nabídne pestrý program a pozve návštěvníky festivalu k prozkoumání zvuků různých kultur od tradiční hudby až po electro-world. Obnovená umělecká zóna, ArtGarden, je útočištěm pro aktivní odpočinek a objevování po celý den, včetně workshopů, instalací a výstav. Cirque du Sziget, scéna, kterou musíte vidět, opět okouzlí návštěvníky rozmanitými představeními z celého světa. Divadelní a taneční scéna, pouliční kočovná divadla a magický vír Magic Mirror jsou nezbytnou součástí rozmanitosti festivalu Sziget.

Sziget letos slaví třicátý ročník a svou existencí zosobňuje vizi jednoty a svobody pěstovanou od svého založení. Festival je zakořeněn v kulturní rozmanitosti a vzájemném respektu a je majákem přijetí a lásky. V roce 2024 získal Take a Stand Award v rámci European Festivals Awards za svou oddanost sociálním otázkám a nyní zve všechny, aby se připojili k revoluci lásky a podpořili komunitu, v níž se daří individualitě. Pod heslem "Free To Be" se Sziget nadále zasazuje o osobní štěstí a kolektivní sounáležitost a přivítá všechny jako rovnoprávné občany, aby mohli prožít týden na Ostrově svobody.

Sziget se zaměřuje na bezpečnost a zdravotní péči návštěvníků a zavádí opatření, jako jsou informační kanály a zóny pomoci pro duševní a fyzickou pohodu, které uspokojují různé potřeby a zvyšují celkové pohodlí a bezpečnost.

Iniciativy Szigetu v oblasti udržitelnosti si vysloužily uznání organizace A Greener Future, která ocenila oddanost festivalu udržitelnosti a jeho inkluzivní programy. Jako člen komunity Green Deal Circular Festivals sleduje Sziget svou ekologickou stopu v pěti klíčových oblastech a sdílí data, která slouží jako vodítko pro zásahy a nastavení priorit. V roce 2024 budou všechny textilní výrobky v obchodech se suvenýry Szigetu z organické bavlny a Ursuslupus bude upcyklovat materiály, které zbyly ze stanů z předchozích let. Kromě toho nabízí pronájem stanů s cílem snížit množství odpadu.

Catering nabízí rozmanitá, ekologicky uvědomělá řešení s cenově příznivými možnostmi, nabízí maďarskou a mezinárodní kuchyni odpovídající různým stravovacím potřebám, přičemž prioritou je cenová dostupnost a udržitelnost, včetně opatření, jako je papír nebo biologicky rozložitelné materiály a iniciativy podporující střídmost, jako je kampaň DRINKiQ.

Akce se bude konat ve dnech 7.-12. srpna 2024. Po vyprodání Early Bird vstupenek jsou nyní v prodeji celofestivalové, třídenní a jednodenní vstupenky za cenu od 239 eur a speciální ceny vstupenek pro mladší 21 let, které najdete na této adrese.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY