píší Billie Eilish, Pearl Jam i Robert Smith a bouří se proti AI - musicserver.cz">

"Útok na lidskou kreativitu musí skončit," píší Billie Eilish, Pearl Jam i Robert Smith a bouří se proti AI

05.04.2024 10:48 - Jiří V. Matýsek | foto: Marie Trávníčková / musicserver.cz

Umělá inteligence (AI) je bez větších diskuzí největším technologickým přelomem posledních let. A jakkoliv nabízí celou řadu benefitů, u lidí z kreativních oborů vzbuzuje, celkem oprávněně, obavy. Nyní se více než dvě stě muzikantů ve formě otevřeného dopisu ohradilo proti "predátorskému využití AI v hudbě".

Mezi signatáři figurují mimo jiné Billie Eilish, Finneas, Robert Smith z The Cure, Katy Perry, kapely R.E.M., Mumford & Sons, Imagine Dragons či Pearl Jam, Sheryl Crow nebo Norah Jones.

Dopis nazvaný "Zastavte devalvaci hudby" zveřejnila 2. dubna nezisková organizace Artist Rights Alliance, která v něm žádá vývojáře, technologické společnosti, platformy a digitální hudební služby, aby "se zavázali, že nebudou vyvíjet ani nasazovat technologie, obsah nebo nástroje pro generování hudby pomocí umělé inteligence, které by podkopávaly nebo nahrazovaly lidskou uměleckou práci skladatelů a umělců nebo nám upíraly spravedlivou odměnu za naši práci."

Zároveň ale společnost umělou inteligenci, pokud bude používána zodpovědně, nezatracuje a nezpochybňuje její potenciál pro rozvoj hudby a hudebního průmyslu. Někde ale zodpovědnost chybí.

"Některé platformy a vývojáři bohužel využívají umělou inteligenci k sabotování kreativity a podkopávání umělců, skladatelů, hudebníků a držitelů práv. Při nezodpovědném používání představuje umělá inteligence obrovskou hrozbu pro naši schopnost chránit naše soukromí, identitu, hudbu a živobytí," stojí dále v dopisu.

"Některé z největších a nejmocnějších společností bez povolení využívají naši práci k trénování modelů umělé inteligence. Tyto snahy jsou přímo zaměřeny na nahrazení práce lidských umělců obrovským množstvím 'zvuků' a 'obrazů' vytvořených pomocí AI, které podstatně rozmělňují fondy autorských honorářů, jež jsou vypláceny umělcům. Pro mnoho hudebníků, umělců a skladatelů, kteří se těžce snaží vyjít s penězi, by to mělo katastrofální následky. Nekontrolovaná umělá inteligence spustí cestu směrem ke dnu, která sníží hodnotu naší práce a zabrání nám, abychom za ni dostali spravedlivou odměnu. Tento útok na lidskou kreativitu je třeba zastavit. Musíme se bránit proti dravému využívání umělé inteligence ke krádeži hlasů a podobizen profesionálních umělců, porušování práv tvůrců a ničení hudebního ekosystému," uzavírá neziskovka.

Kompletní znění otevřeného dopisu najdete zde.

A že Artist Rights Alliance a signatáři výzvy nemluví do větru, ukazuje například nedávné zaplavení sociálních sítí deep fake videi s Taylor Swift. S AI podvodem, který zahrnoval její hudbu, se potýkala také Sophie Ellis-Bextor a mnozí další.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY