Steven's vydávají živák z energického koncertu na festivalu Blues Alive

27.03.2024 09:58 - Jiří V. Matýsek | foto: Radim Malíček

Návrat tam, kde to všechno začalo. Tak by se dal stručně charakterizovat koncert, který karlovarská formace Steven's odehrála loni v listopadu na festivalu Blues Alive v Šumperku a jehož záznam nyní vychází pod názvem "Live At Blues Alive 2023". Jeho přidruženou talentovou soutěž Blues Aperitiv totiž mladá kapela, zformovaná kolem kytaristy, zpěváka, skladatele (a nejen to) Štěpána Kordíka, po zásluze vyhrála a nyní se vrátila na hlavní stage této pravidelné mezinárodní bluesové přehlídky.

"Steven's vyhráli v roce 2022 Blues Aperitiv naprosto přesvědčivě. Působili na celou mezinárodní porotu jako blesk z čistého nebe. Tehdy to byla vlastně úplně neznámá a přitom takzvaně hotová kapela. O rok později v rámci hlavního festivalového programu v ostré světové konkurenci a před vyprodaným tisícovým hledištěm opravdu rozkvetla," popisuje dramaturg festivalu Ondřej Bezr.

"Svůj tehdejší názor jsem po jejich vystoupení lehce přehodnotil - Steven's byla kapela hodně našlápnutá, ale teprve jaksi v rozpuku. A něco mi říká, že tenhle květ ještě není zdaleka poslední a nejkrásnější. Steven's jsou trvalka, která se každým koncertem kultivuje. Klobouk dolů," uzavírá.

Svou pozici muzikanti předloni utvrdili výbornou studiovou deskou "Runnin' Man", z té ale nakonec zazněly pouze tři skladby, koncert byl z většiny tvořen novými písněmi, které muzikanti připravují na právě vznikající album. V čase, který skupině vymezil neústupný festivalový jízdní řád, zaznělo celkem devět songů, v nichž formaci na jevišti šumperského kulturního domu doprovodila dechová sekce.

"Když píšu hudbu, musím se občas krotit v aranžích, tady bych nejraději druhou kytaru, támhle zase mohutnou nástrojovou plochu... Písně jako 'Yes/No' nebo 'Runnin' Man' se s dechovou sekcí staly ještě údernějšími, než jsem očekával," popisuje Kordík.

Od svého vzniku v roce 2021 se kapela na koncertech předvedla před nejedním výrazným jménem - od tuzemských Gaia Mesiah či Krausberry přes předskakování polským bluesovým veteránům Dżem ve Varšavě až po Roberta Finnleyho či Tommyho Castra & The Painkillers, jedny z hlavních hvězd programu Blues Alive 2023. Ve sdílení pódia s věhlasnými hudebníky pokračuje i nadále, 23. dubna zahájí večer v prostoru Archa+ před kytaristou Walterem Troutem.

Mezinárodní festival Blues Alive proběhne letos v Šumperku od 14. do 16. listopadu. Jako každý rok se na něm naživo představí vítězové aktuálního ročníku soutěže Blues Aperitiv pro nové bluesové talenty. Její koncertní finále se uskuteční 13. dubna v Domě kultury.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY