Pink, Dua Lipa, Blanka. Českému éteru kralují ženy

19.01.2024 08:30 - Josef Martínek | foto: Warner Music

Leden bývá každoročně obdobím, v němž se toho v našich hitparádách mnoho neděje, a ani ten letošní zatím nepatří k výjimkám. Pink kraluje rádiím se singlem "Runaway" už popáté, na záda jí ovšem dýchají hned dvě kolegyně. Albový žebříček dál ovládá Viktor Sheen, který má zastoupení na prvním i druhém místě.
Pink - Trustfall
© Sony Music
RÁDIA - Vítězné tažení songu "Runaway" českým éterem svědčí hlavně o neutuchající popularitě Pink u nás. Čtvrtý singl ze zpěvaččiny loňské studiovky "Trustfall" totiž v zahraničí nezaznamenal žádné mimořádné úspěchy, není dokonce ani natolik významný, aby měl vlastní stránku na Wikipedii. U nás se však těší z celkově pátého triumfu - a čtvrtého v řadě.

Dua Lipa naproti tomu s "Houdini" zatím zůstává čekatelkou na zlato. Druhou pozici obsadila počtvrté za sebou. Nadvládu žen stvrzuje i bronzový stupínek, na který se premiérově postavila Blanka, loňská reprezentantka Polska v Eurovizi. V písňové přehlídce skončila s kouskem "Solo" v květnu v Liverpoolu devatenáctá, tedy daleko za naší Vesnou. V rádiích nyní na pomyslném pódiu boduje s hitem "Rodeo".

Pod stupni vítězů najdeme zástupce německé scény. Michael Schulte, na jehož skladbě "Waterfall" se podílel nizozemský DJ R3hab, patří ke stálicím top desítky už od loňského léta - na kontě má dokonce osm prvenství. Aktuálně poskočil z osmičky na čtyřku. Pátý řádek obsadilo berlínské taneční duo Fast Boy, kterému ve "Forget You" sekunduje Topic.

Co se týče tuzemských zástupců, nejvíce důvodů k radosti mají tentokrát Mirai. Mezi deseti nejhranějšími singly totiž najdeme hned dva jejich kousky - na osmičce novější "Summer Love" a na desítce pop-punkový "Tenkrát". Jelikož žádná další česká ani slovenská písnička se do elitní desítky neprobojovala, znamená to pro beskydskou kapelu zároveň první a druhé místo v paralelní hitparádě sledující výhradně domácí tvorbu.

Stomístný přehled zahrnuje jedinou novinku, a to až na devadesátém osmé řádku. Připomíná se z něj Mikolas Josef, který vyslal do rádií singl "Never Get Over You".

Top 10 ČR - rádia:
  1. Pink - Runaway
  2. Dua Lipa - Houdini
  3. Blanka - Rodeo
  4. Michael Schulte feat. R3hab - Waterfall
  5. Fast Boy feat. Topic - Forget You
  6. Miley Cyrus - Flowers
  7. Måneskin - Honey (Are U Coming?)
  8. Mirai - Summer Love
  9. Giant Rooks - Somebody Like You
  10. Mirai - Tenkrát


Viktor Sheen - Planeta opic
© Warner Music
ALBA - Doba Viktora Sheena trvá. Český rapper s kazašskými kořeny vítězí s deskou "Planeta opic" pojedenácté z dvanácti pokusů - jen o Vánocích ho dokázal porazit výběr koled. Na dvojce navíc následuje jeho společný počin s Calinem "ROADTRIP" a v top desítce se Sheenovo jméno objevuje celkem čtyřikrát. V žebříčku digitálních singlů ovšem vedení neudržel, před jeho hit "Dopamin" se dostal Grey256 se songem "Cool".

Ca$hanova Bulhar přidává s nahrávkou "Flex Symbol", vydanou na sklonku minulého roku, třetí medailové umístění. Z minulé dvojky ustoupil pražský interpret na třetí pozici.

V první desítce nechybějí ani další jistoty jako Stein27 (5. "President Of Sexico"), Ben Cristovao (6. "Zvíře"). Travis Scott (7. "Utopia"), Calin (8. "POPSTAR") a Ektor (10. "Detektor III").

Žádný titul s označením novinka bohužel v celé top stovce nenajdeme.

Top 10 - alba:
  1. Viktor Sheen - Planeta opic
  2. Calin & Viktor Sheen - ROADTRIP
  3. Ca$hanova Bulhar . Flex Symbol
  4. Viktor Sheen - Příběhy a sny
  5. Stein27 - President Of Sexico
  6. Ben Cristovao - ZVÍŘE
  7. Travis Scott - Utopia
  8. Calin - POPSTAR
  9. Viktor Sheen - Černobílej svět
  10. Ektor - Detektor III

Úplnou rádiovou i albovou hitparádu pro 2. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY