Kronika Radia 1 nabízí víc než jen pouhý pohled zpět

26.12.2023 16:30 - Dan Hájek | foto: Na kafe s Davidem Pomahačem / frontman.cz

Pražská stanice Radio 1 oslavila třicetiny a k tomuto výročí si nadělila kroniku o životě v éteru. Její autorkou je Jana Kománková, která se tohoto úkolu zhostila zcela po svém a nevynechala žádný důležitý milník. Kniha "Radio 1 - Život v éteru" se čte téměř jedním dechem. A má skvělé grafické zpracování.
9/10

Jana Kománková - Radio 1 - Život v éteru

Vydáno: 23.10.2023 (dotisk)
Počet stran: 255
Vydavatel: Protišedi
Celý příběh publikace "Radio 1 - Život v éteru" byl završen úspěšnou crowdfundingovou kampaní na HitHitu. Zájem byl nakonec takový, že na podzim vyšel i první dotisk (aktuálně opět téměř vyprodaný). Stihla se již dokončit i audio kniha, kterou načetli Jitka Ježková a Vasil Fridrich v režii Jana Drbohlava, o mix se postaral Vladimír Srb a hudbu natočil Jan Čechtický z Ohm Square (ukázku si můžete pustit níže). Radio 1 je nesmazatelnou součástí českého rozhlasového éteru a Jana Kománková věnovala jeho kronice pečlivou přípravu. Výsledkem je velmi originální dílo, které si však neklade za cíl vás zcela zahltit.

protisedi1

Jana je součástí tohoto téměř rodinného podniku od raných počátků, souhrn podkladů pro "Život v éteru" však vzešel z mnoha rozhovorů, které vedla s jednotlivými dýdžeji a lidmi, kteří rozhlasovou stanicí za ty roky prošli, ať už krátce, nebo se stali stálými členy. Z těchto materiálů pak postupnou rešerší začala sepisovat příběh.

Věnuje se všem zlomových bodům - počátkům (včetně trablů s první vysílačkou, jež dostala idylické jméno Maruška), postupným změnám v lokacích, odkud se vysílalo, nebo aféře se zavedením pevných playlistů (to se ale naštěstí neuchytilo). Vypráví chronologicky, může si však dovolit i drobné úskoky v časové posloupnosti, návraty k určitým detailům nebo nejrůznější doplnění.

Hned v úvodu nechybí časová osa, jež přehledně nabízí jednotlivé zlomové body historie. Dále můžete nahlédnout do zákulisí, neb je zde taktéž vložena soupiska inventáře nutného pro provoz a stručný manuál na ovládání vysílačky. Zjistíte tak, jak se v průběhu let tato technika měnila a s ní i vysílání, jak probíhalo natáčení legendárních spotů, předělů a reklam, nechybí ani slovníček použitých výrazů.

Tyto informace přitom neodradí ani žádného laika a tvoří příjemnou vsuvku mezi vzpomínky, vyprávěné samotnými aktéry dění v rádiu. Ti mají často vlastní verze příběhů dle toho, jak si daný moment vybavují ve své perspektivě, což vede až k humorným zápletkám.

Vedle eskapád během nočních směn a záskoků se ale Kománková zaměřuje taky na vývoj. Popisuje, jak se proměňoval program, hudební profilace, tematické pořady a tak dále. Zároveň se nedrží jen striktně onoho ohlížení do minulosti a přibližování zmiňovaných historek. Naopak postupně odkrývá rozhlasové možnosti pro blízkou budoucnost, vznik vlastních podcastů, jejich archiv a podobně.

V několika kapitolách nahlíží na přátelské a rodinné vazby v kolektivu lidí, kteří tvoří živelný organismus této stanice, v závěru pak připomene kolegy a kolegyně, kteří již bohužel nejsou mezi námi. Není tak vynecháno nic důležitého.

Toto vše je vloženo do pestrobarevné mozaiky (není zde k vidění jen červená z přebalu) a hromady fotografií, jež pocházejí nejenom ze soukromých archivů. O grafickou úpravu se postarali Michal Chodanič a Magdaléna Lindaurová, kterým se podařilo toto rozmáchlé universum vzpomínek uchopit do kaleidoskopu plných úžasných snímků, dobových materiálů, novinových ústřižků, plakátů a vizuálů typických pro Radio 1 - už jen prolistování stránek vás vtáhne a vzbudí ve vás touhu pročíst všechny řádky textu.

Sama autorka svůj počin shrnuje slovy: "A je to. Knížku jsem udělala vlastně tak, jako jsem před 40 lety na vodáckém táboře dělala kroniku. Nakladena tedy jména, příběhy, obrázky, větvičky a duběnky, jak se na tábořišti i v okolí vyskytly. Spousta lidí byla úžasně nápomocná, někdo se rozpovídal, někdo jen skromně uvedl, že má rádio moc rád, pár lidí mluvit nechtělo. Radio 1 se vzpírá pravidlům. Pro mě je o kreativitě a svobodě (a taky o tom, že taky někdy můžete mlčet)."

Ve finále se zadařilo. "Radio 1 - Život v éteru" je unikátní sondou do historie legendární pražské rozhlasové stanice. Mohla vzniknout mnoha způsoby, mohla se klidně stát jen suchým výčtem faktů a shrnutí... V tomto případě však máte co do činění s pestrou a svým způsobem hravou publikací, bortící rámec pouhé kroniky. Kombinuje oficiality s děním za oponou, ukazuje civilnost jednotlivých členů týmu, lidí, kteří toto rádio dělají s neutuchajícím nadšením. Takže dodatečně všechno nejlepší! A více takových knížek!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY