"Bohemian Rhapsody" se mohla jmenovat "Mongolian Rhapsody". Odhalují to Mercuryho poznámky mířící do aukce

04.06.2023 11:11 - Jiří V. Matýsek | foto: Queen productions

"Bohemian Rhapsody" je jednou z nejvýraznějších písní, kterou kdy Queen a Freddie Mercury napsali a nahráli. Definitivní hudební dokonalost ale mohla vypadat docela jinak. Do zákulisí tvůrčího procesu dávají nahlédnout poznámky, které jdou spolu s dalšími zhruba patnácti sty položkami do dražby v aukční síni Sotheby's. Odhadovaná hodnota celého balíku je 1,5 milionu dolarů (v přepočtu téměř 33 milionů korun) a dražit se bude 6. září.

Patnáctistránkový rukopis odhaluje, že se slavná skladba mohla jmenovat "Mongolian Rhapsody" a klasická úvodní sloka, v níž se zpěvák své matce vyznává z toho, že zabil člověka, nebyla v původní verzi tak existenciální. Mluvilo se v ní o tom, že začala válka a on musí odejít a bojovat. Obraz sice silný, ale s poněkud menším účinkem než ten, který je ve finální podobě songu zaznamenán. Zápisky obsahují i první nástřely známé operní pasáže.

Poznámky objevila Mercuryho dlouholetá kamarádka Mary Austin, která po zpěvákově smrti v roce 1991 zdědila velkou část jeho pozůstalosti. Kromě pracovní verze "Bohemian Rhapsody" míří do aukce i rukopisy písní "Don't Stop Me Now", "Somebody To Love" nebo "We Are The Champions" a tahákem bude i set pláště a koruny, který frontman legendární skupiny používal na "Magic Tour" v roce 1986.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY