"Portable Door" zastihuje veterány Deep Purple ve skvělé formě. Nové album "=1" vyjde v červenci

02.05.2024 13:00 - Jiří V. Matýsek | foto: Marek Gerhard / musicserver.cz

Hardrockoví veteráni Deep Purple zažívají na stará kolena další zlatou éru. Jejich poslední tři studiová alba "What Now?!" (2013), "inFinite" (2017) a "Whoosh!" (2020) se vyšplhala na první místa žebříčků, plní obří haly - jak jim to šlo loni v Brně, se dočtete zde - a i přes odchod kytarového pilíře Stevea Morse jedou s plnou vervou dál. Na 19. července ohlásili nové studiové album, krypticky nazvaná kolekce "=1" se stane již třiadvacátou položkou v jejich diskografii.

Pokud lze soudit podle prvního singlu "Portable Door", formaci zastihuje ve skvělé formě. Jako by příchod kytaristy Simona McBridea vlil muzikantům do žil novou energii. Skladba nepokrytě odkazuje na minulost kapely, ani na chvilku se však nestane kopírkou slavných let nebo nostalgickým krasosmutněním. Tady se hned od začátku naskakuje na energickou vlnu, kterou táhne zejména klávesový riff Dona Aireyho a charakteristická basa Rogera Glovera. Na vokálu Iana Gillana se podepsal věk, o tom netřeba dlouze diskutovat, přesto ve mně novinka vyvolává velmi příjemný pocit očekávání.

Jak popisuje nováček v sestavě McBride, deska vznikla velmi rychle a spontánně. "Nové album odráží to, co nás pět vytvořilo společně ve zkušebně. Mnoho písní, jako například "Portable Door", vzniklo během prvních sezení a doslova se jsme je dali dohromady během pěti nebo deseti minut. Všechno bylo tak snadné a přirozené."

Pamětník slavné historie britské formace Gillan jen přitakává: "V celé kariéře Deep Purple byly naše nejlepší písně vždycky ty, které vznikly během chvilky. Hráli jsme to, co jsme cítili, že je správné, a opracovávali ty písně přesně tak, jak jsme to dělali vždycky," dodal.

Novinka "=1", která vznikla v produkci osvědčeného Boba Ezrina, vyjde jako limitovaná edice s CD a DVD, jako CD, dvoj-LP (černá a limitované verze ve fialové a průhledné). Skalní příznivci si kolekci mohou pořídit i jako set, který kromě výše uvedeného nabídne také trojici desetipalcových singlů s nahrávkami z předloňského turné, tričko, dvě trsátka, umělecký tisk a také Golden Ticket, který držitele opravňuje ke vstupu na chystané turné. Všechny verze si již nyní můžete předobjednat v našem shopu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY