Fontaines D.C. se vracejí s psychedelickou peckou "Starbuster"

22.04.2024 09:44 - Ondřej Kocáb | foto: Theo Cottle

Fontaines D.C. vjíždějí do nové éry. Kromě jednoho e-shopu, který na jejich novou desku "Romance" upozornil možná ještě dříve než samotná formace, se objevilo hned několik indicií od samotné kapely. Tou nejčerstvější je singl "Starburster", který místy navazuje na první, velmi psychedelickou upoutávku na chystanou kolekci, která se celkově nesla v duchu jedné ze scén legendárního "Osvícení" Stanleyho Kubricka.

V singlu si skupina bere hodně ze svých oblíbenců, jako jsou třeba Portishead nebo Fatboy Slim, a vytváří tak své značce zase zcela jinou, z velké části triphopovou image. Píseň inspirovaná panickou atakou frontmana Griana Chattena přináší směs introspektivní úzkosti, pulzujících rytmů a zvukového experimentování. Tuhle celkově neklidnou atmosféru dotváří videoklip od Aube Perrie.

Na Grammy nominovaná irská parta nedávno přešla k labelu XL Records, u kterého to pro ni bude s novou deskou premiéra. Navazovat však bude na dva roky starou a velmi povedenou nahrávku "Skinty Fia", celkově půjde o čtvrtý studiový materiál těchto rodáků z Dublinu. Produkce se ujal James Ford, jenž nahradil Dana Careyho, pracujícího s kapelou na všech předchozích albech. Toho se dočkáme 23. srpna.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY