Básník s kytarou Jan Váňa debutuje křehkou deskou "A na Jordán dopadla tma"

18.04.2024 13:45 - Jiří V. Matýsek | foto: Shambi Štiková

Upřímné a vyzrálé - tak lze charakterizovat debutový počin písničkáře Jana Váni "A na Jordán dopadla tma", který, ačkoliv je jaro v plném proudu, dýchá spíše podzimní melancholií a obdobím roku, kdy už se začíná stmívat až příliš brzy. Táborský rodák natočil akustické album, plné poetických i melancholických písní pod producentským dohledem elektronického mága badfocuse. Nahrávka nepřekypuje rozsahem, emocemi a uvěřitelným vypravěčstvím je však naplněná vrchovatě.

Jan Váňa se nechává volně inspirovat a zároveň navazuje na staré básníky s kytarou. A sám neváhá přiznat, jak moc je to pro něj důležité: "Hrát sám s kytarou a dávat důraz na text je pro mě hrozně přirozený, neumím si to moc jinak představit. A na tradici písničkářství u nás jsem fakt hrdej, tak se k ní rád odkazuju."

Texty jsou u Váňových písní naprosto klíčové. "Texty jsou pro mě snad důležitější než hudba, snažím se, aby co možná nejvíc obstály i jako básničky na papíře. Baví mě zkoušet si různý cestičky, jak k těm veršům přistupovat - třeba 'En passant' je celkem básnický, jsou tam metafory a trochu si s tím hraju, naopak 'Doma prej letos napad sníh' je hodně civilní, skoro jako kdybych to někomu vyprávěl u kafe a náhodou to mělo rytmus a rýmy," popisuje.

Deska začala vznikat už v roce 2022 a už od počátku za muzikantem stál producent Prokop Korb neboli badfocus. Ten má nakonec velký podíl na tom, že je album převážně akustické (s občasnými atmosférami elektrické kytary) a v podstatě oholené na kost, zvukově čisté, soustředěné a nepřeprodukované.

"Dali jsme si na to dost času a hodně jsme přemýšleli a mluvili o tom, co, jak a proč má bejt. Ve výsledku je všechno, co na desce slyšíte, nahraný na mikrofon - žádný synťáky, žádný digitální nástroje, všechno trochu postaru. A to se o skvělou produkci postaral Prokop, kterej je na elektronický věci mistr, a o krásnej mix a master Láďa Štěrba. Celej ten proces hledání a tvoření byl krásnej. Prostě to nějak sedlo. Atmosféry a ruchy, který se na desce objevujou, jsme nahrávali na místech, který jsou spojený s těma písničkama, třeba ptáčky v táborský botanický zahradě (do písničky 'V zahradě') nebo déšť z místa, kde jsem rok před nahráváním napsal 'Mrholí' za úplně stejnýho deště," vzpomíná Váňa.

Album "A na Jordán dopadla tma" vyšlo 12. dubna 2024 digitálně a na vinylu. K dispozici je i na všech obvyklých streamovacích službách.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY