Český hudební trh v roce 2023 opět rostl, zájem o vinyly dosáhl svého stropu, překvapili Linkin Park

04.04.2024 15:00 - Josef Martínek | foto: klapper.cz / musicserver.cz

Také v roce 2023 se hudebnímu průmyslu v Česku dařilo - v celkových příjmech si polepšil o 4,5 %. Nebýt skokového nárůstu poplatků z provozovacích práv a z něho plynoucího jednorázového vyrovnání s poskytovali těchto služeb, šlo by podle tiskové zprávy IFPI dokonce o čtrnáctiprocentní progresi.

Trend nastolený v minulých letech trvá, největší podíl na příjmech (84 %) tudíž mají streamingové služby. Ani prodeje fyzických nosičů však neskomírají, po setrvalém propadu z minulých dekád se v posledních letech stabilizovaly. Navrch mají stále cédéčka (50 %) nad vinyly (48 %). Co se elpíček týče, dosáhl zájem o tento typ nahrávek zřejmě svého stropu, protože příjmy v tomto případě meziročně vzrostly jen o jedno procento.

Nic se nemění na rozložení sil mezi největšími českými vydavatelskými firmami. Pomyslnou vedoucí pozici si drží Universal Music, následují Warner Music, Sony Music a Supraphon jako největší český vydavatel.

Přehledu nejprodávanějších titulů kralují idoly mladé generace Viktor Sheen a Calin a také Marek Ztracený. Překvapením může být šesté místo pro desku "Meteora" od Linkin Park z roku 2003, která loni vyšla ve výroční edici ke dvaceti letům. Celou top desítku si můžete prostudovat níže.

Top 10 nejprodávanějších alb roku 2023:

  1. Calin & Viktor Sheen - ROADTRIP
  2. Viktor Sheen - Planeta opic
  3. Marek Ztracený - Originál
  4. Ektor - Detektor III
  5. Calin - POPSTAR
  6. Linkin Park - Meteora
  7. The Rolling Stones - Hackney Diamonds
  8. Yzomandias & Nik Tendo - Kruhy & vlny
  9. Kabát - El Presidento
  10. Imagine Dragons - Mercury Acts 1 & 2



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY