Vábivě neuchopitelná "Timeless" poodhaluje další vrstvu nového alba Manon Meurt

16.04.2024 12:13 - Jiří V. Matýsek | foto: Standa Kohout

Manon Meurt čím dál více otevírají dveře do své nové éry - do světa vyslali již druhý singl z připravované desky "Unravel". Ta vyjde 26. dubna a vznikla v produkci Eddieho Stevense, jenž stojí za posledními alby Jany Kirschner a dříve spolupracoval třeba s Róisín Murphy. Čerstvá skladba "Timeless" následuje po tajuplné "Mirrors".

"Žánrově je 'Timeless' protipólem našeho podzimního singlu 'Mirrors'. Eddie rozšířil naše zvukové spektrum, v 'Timeless' kladl důraz především na dynamiku a vypointování příběhu," popisuje bubeník Jiří Bendl skladbu, která se neuchopitelně pohybuje mezi ambientními plochami, industriálem i popovou hladivostí. Do jisté míry tak předznamenává nadžánrový přístup formace, která rozhodně nechce zůstat zavřená ve škatulce s názvem shoegaze, kam ji kritika zařadila po eponymním EP a debutu "MMXVIII".

"'Timeless' vznikalo k večeru na cestách z práce, v tramvajích, v autě, kdy se šum života zintenzivní. Všichni mají někam namířeno, spěchají a nad tím vším se barví obzor, který jako by svou majestátností oponoval tomu cvrkotu a připomínal malichernost toho spěchu, jeho prchlivost. Ráda ten šum pozoruju, připomíná mi, jak je super, že se od něj můžu na chvíli odpojit a vnímat jenom přítomnost," přibližuje pozadí písně autorka textu a multiinstrumentalistka Kateřina Elznicová.

Deska "Unravel" vyjde 26. dubna u labelu Minority Records, vznikala ve studiu Svárov Lukáše Martinka. Za mixem stál sám Stevens ve studiu Roast Mutton Sandwich Studios v Londýně, o mastering se postaral Darius van Helfteren (De Staat aj.) v holandském studiu Amsterdam Mastering.

Manon Meurt také vyrazí na několik koncertů. Vystoupí 24. dubna na festivalu AFO v Olomouci, 25. 4. v Docku v Ostravě, 26.4. v M-klubu ve Vysokém Mýtě, 27. 4. na festivalu Sharpe v Bratislavě, 14. května v Plzni Pod lampou a 17. května v Nové synagoze ve Velkém Meziříčí. "Unravel" pokřtí 15. května v pražských Kasárnách Karlín a 16. května v brněnském Kabinetu Múz.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY