Dvojalbum "Soft Rock Line 1969 - 1989" nabízí to nejlepší z bigbítových balad i něco navíc

20.02.2024 20:45 - Milan Menčík | foto: Tomáš Parkan / musicserver.cz

Supraphonský náhrdelník "Line edition" letos navlékl v tradičním čase poloviny prvního měsíce roku devátý korálek. Kolekce "Soft Rock Line 1969 - 1989" je tentokrát tematicky zaměřena na rockové balady a autor Karel Deniš měl co dělat, aby na plochu dvou cédéček namíchal takový koktejl, jaký byl potřeba.
8/10

Různí interpreti - Soft Rock Line (2CD)

Skladby: CD1: Slunečný hrob, Bláznova ukolébavka, Modlitba za lásku, Noc je můj den, Holubí dům, Slzy tvý mámy, Čajovna, Poselství dětem, Stříhali dohola malého chlapečka, Léto s tebou, Já nesnídám sám, Hlupák váhá, Mauglí, Co je to láska, Šaty z šátků, Tvých sedmnáct, Jsem prý blázen jen, V stínu kapradiny, Ptáci, Variace na renesanční téma / CD2: Okno mé lásky (Láska), Milování za svítání (Jdi hned ráno), Zahrada ticha, Hvězdičko blýskavá, Přízrak 7.B, Bílá Jawa 250, Zvláštní máma, Juliet, Kolej Yesterday, Už couvám, Někdy si vzpomeň, Kdo z nás je vinný?, Exploze, Marylin, Goodbye, S Luisem (věnováno L. Buňuelovi), Sebastián, Zvolna
Vydáno: 19.1.2024
Celkový čas: 75:26 + 75:21
Vydavatel: Supraphon

Časové ohraničení výběru, který si můžete koupit i v našem shopu, je tentokráte dvacetileté - od roku 1969 až po sametovou revoluci. Na ploše přibližně 150 minut zase narážíme na celkem nejednoznačnou definici bigbítu, vždyť Dydovičova "Bláznova ukolébavka" by se dala žánrově zaškatulkovat do folku, hit "S Louisem" od Marsyasu je už zase víceméně popem. Ale ať chceme, nebo nechceme, tahle výběrovka i tak drží dost pohromadě.

Karel Deniš navíc k provařeným hitům typu "Okno mé lásky" od Olympicu nebo "Bílá Jawa 250" od Věry Špinarové přiřadil songy, které se tak často v rádiích určitě nehrají, přitom mají (jako třeba v případě Kocábova "Sebastiána" či překrásné "Marylin, Goodbye" od Luboše Pospíšila) svou nezpochybnitelnou kvalitu. Rock a láska prostě jdou neuvěřitelně dohromady jako energie a cit.

Booklet kromě obsáhlého autorova sleevenotu obsahuje i obaly tehdejších takzvaných malých desek, jak se tenkrát říkalo singlům. Ty měly velmi různorodou kvalitu od originality pozdních šedesátých let až po univerzální nudu pozdějšího věku. Jejich obsah, který můžete slyšet na tomto nosiči, však z velmi valné většiny opravdu stojí za to.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY