Domácí Odraedir svým vikingským metalem na "Vengeance" přesvědčili

28.11.2023 14:00 - Ondřej Hricko | foto: Odraedir

Tuzemská parta Odraedir se po šesti letech od svého debutu "Legends Of The Dark Times" vrací s druhou nahrávkou "Vengeance", plnou zuřivého vikingského metalu. Na ploše více než padesáti minut láká na paganské i folkové motivy s deathmetalovým podhoubím.
7/10

Odraedir - Vengeance

Skladby: The Other Side, The Inception, Back to the Void, Deep Sea Slumber, Driven by Lust, Hand of Justice, Shackles, Never Surrender, Vengeance, Glacial Storm, The Last Say
Vydáno: 27.10.2023
Celkový čas: 51:08
Vydavatel: kapela

Pražští Odraedir nejsou žádní příznivci servírování melodií a příjemných kytarových kudrlinek. Už debut pěkně kousal a i novinka "Vengeance" připomíná netvora z hvozdů, který chce posluchače hlavně rozsápat. Všechna ta primitivní surovost je ale vedena velice profesionálně - už zvuk v úvodním intru "The Other Side" naláká na výbornou práci s aranžemi. Ty jsou zastoupeny především folkovým dokreslením, které kapele sluší. Deathmetalové postupy se zahalují do barev pagan i folk metalu a příznivci Turisas nebo Eluveitie budou nepochybně potěšeni.

Je sympatické, že Odraedir se nevydali cestou rozjuchaného heavy metalu ve stylu Brothers of Metal, který je aktuálně na vzestupu. Tady totiž nelze vůbec mluvit o trendech. Kytary zlostně burácejí, zpěvák Jakub vypráví o mytologii i válčení a celé to má krásně syrový nádech. Souhrn toho nejlepšího z desky je slyšet ve výtečné a již dříve vypuštěné "The Inception", v níž se death metal s folkem potkaly nejpovedeněji, a překvapivě na samém chvostu ve skladbě "The Last Say", která je doplněna o skvělý ženský vokál.

Přestože je necelá hodina slušný nášup, album se poslouchá dobře. Snad jen kdesi v poslední třetině se dostaví lehká otupělost, kterou by rozehnaly ještě pestřejší folkové prvky.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY