The Beatles potvrdili vydání definitivně poslední písně "Now and Then". Poprvé ji uslyšíme příští čtvrtek

27.10.2023 09:11 - Jiří V. Matýsek | foto: Universal Music

Spekulace o tom, že se všichni čtyři členové The Beatles - John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr a George Harrison - ještě jednou, byť virtuálně, potkají, byly definitivně potvrzeny. Lennonova skladba "Now and Then", která měla být původně dokončena už v dobách přípravy dokumentární série "The Beatles Anthology" (stejně jako "Free As A Bird" a "Real Love"), byla s pomocí umělé inteligence finalizována. Vyjde ve čtvrtek 2. listopadu jako singl digitálně i fyzicky na vinylu a kazetách. Později (10. listopadu) bude zařazena i na rozšířené reedice klasických výběrovek, pro které se vžilo označení "Červené" (1962-1966) a "Modré" (1967-1970) album.

O den dříve, tedy 1. listopadu, se na YouTube objeví také krátký, dvanáctiminutový dokument, který tuto svým způsobem symbolickou tečku za kariérou liverpoolské čtveřice přibližuje.

Příběh písně "Now and Then" začíná na konci sedmdesátých let, kdy John natočil její demoverzi. Jen jeho hlas a klavír. V polovině devadesátých let předala Yoko Ono tuto nahrávku společně se zmíněnými "Free As A Bird" a "Real Love" zbývajícím Beatlům k dokončení. Dvě posledně jmenované vyšly v letech 1995 a 1996, u "Now and Then" ovšem nebylo možné technologicky vyřešit oddělení hlasu a klavíru. V hrubé podobě ale byla píseň pod dohledem producenta Jeffa Lynnea i tak připravena.

Klíčovým zlomem se stal film "The Beatles: Get Back" režiséra Petera Jacksona. Jemu a jeho týmu se totiž podařilo vytvořit technologii, která dokázala oddělit jednotlivé nástroje a vokály. Technologie posloužila o rok později při přípravě remixované verze alba "Revolver" a nyní byla aplikována i na "Now and Then".

Kromě Johnova zpěvu obsahuje skladba elektrickou a akustickou kytaru natočenou v roce 1995 Georgem, Ringův nový part bicích a Paulovu baskytaru, kytaru a klavír, který odpovídá Johnově původní hře. Paul přidal sólo na slide kytaru inspirované Georgem, spolu s Ringem také přispěl doprovodnými zpěvy do refrénu. Píseň navíc obsahuje i nenápadně zapojené části backvokálů z původních nahrávek "Here, There And Everywhere", "Eleanor Rigby" a "Because" a smyčcové party, které napsal Giles Martin, syn producenta George Martina.

"Byl to Johnův hlas, křišťálově čistý," popisuje McCartney a dodává: "Je to docela emotivní. A hrajeme na ní všichni, je to pravá nahrávka Beatles. V roce 2023 stále pracovat na hudbě Beatles a chystat se vydat novou píseň, kterou veřejnost ještě neslyšela, to je myslím vzrušující věc."



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY