Jak vybrat bezdrátová sluchátka pro poslech hudby i podcastů?

19.10.2023 10:15 - Tisková zpráva | foto: Freepik.com

Poslech hudby a podcastů je pro mnohé z nás neodmyslitelnou součástí života. Chcete-li poslouchat své oblíbené skladby či podcasty bez omezujících kabelů, bezdrátová sluchátka jsou jasnou volbou. Před nákupem bezdrátových sluchátek však doporučujeme zvážit několik faktorů, abyste mohli vybrat ta nejlepší sluchátka. Čtěte dál a dozvíte se více o výběru bezdrátových sluchátek.

Vyberte si konstrukci sluchátek

Existují různé druhy bezdrátových sluchátek dle konstrukce. Nejčastější jsou tyto druhy bezdrátových sluchátek:

  • Nejčastěji se prodávají tzv. in-ear sluchátka do uší, chcete- li pecky. Ty se umístí přímo do uší posluchače. In-ear sluchátka cílí na to, aby co nejvíce utěsnila ušní kanál a poskytla co nejlepší zvukový výstup a izolaci od okolního hluku. Výhodou těchto sluchátek jsou hlavně kompaktní rozměry a nižší cena.
  • Často používaná jsou také on-ear sluchátka. Ta se umístí na uši, ne přímo do ušního kanálu, jako je tomu u in-ear sluchátek. Sluchátka na uši mají polštářek (např. pěnový nebo kožený) na své vnější části. Ten leží na uchu a poskytuje izolaci od okolního hluku a pohodlné nošení. Tato sluchátka nabízejí pohodlí i při celodenním nošení v práci, nebo pro sledování filmů.
  • V poslední době roste obliba tzv. Bone Conduction sluchátkek. Ta fungují na zcela odlišném principu než běžná in-ear nebo on-ear sluchátka. Ušní kanálky tak zůstávají otevřené a zvuk se vede skrze lícní kosti. Díky tomu můžete kromě hudby při běhu vnímat také okolní ruchy. To je důležité pro bezpečnost během sportovní aktivity. Tato sluchátka se ale nehodí do MHD, protože mohou rušit ostatní cestující.

Bezdrátová sluchátka podle způsobu připojení

  • Většina bezdrátových sluchátek využívá bezdrátovou technologii Bluetooth. Výhodou těchto sluchátek je příznivá cena a kompatibilita s většinou zařízení jako mobilní telefony, tablety a notebooky. Nevýhodou je menší dosah kolem 10 m a možné občasné rušení signálu.
  • Lepší spolehlivost a dosah až 100 m nabíjejí radiofrekvenční sluchátka. Počítejte však s jejich vyšší cenou.

Zaměřte se na frekvenční rozsah

Důležitým aspektem při výběru sluchátek je nepochybně kvalita zvuku. Mezi modely sluchátek jsou v této oblasti markantní rozdíly, které nemusí být nutně spojené s cenovkou. Obecně platí, že čím vyšší frekvenční rozsah sluchátka nabízejí, tím kvalitnější bude jejich zvuk. Většina bezdrátových sluchátek má rozsah 20 Hz až 20 kHz, dražší sluchátka obvykle nabízejí vyšší rozsah a lepší zvuk.

Důležitá je také citlivost

Citlivost sluchátek se měří v db/Wm. Čím citlivější jsou sluchátka, tím lepší je výsledný zvuk. Běžná sluchátka mají citlivost kolem 100 dB, kvalitnější sluchátka mohou dosahovat citlivosti i přes 105 dB.

Zajímat vás bude i výdrž baterie

U bezdrátových sluchátek byste si měli ověřit také výdrž baterie. Ta se model od modelu velmi liší. Levnější sluchátka mají výdrž jen několik hodin, sofistikovanější modely vydrží hrát i několik dní. To oceníte hlavně v případě, že chcete poslouchat hudbu při dlouhém cestování.

Jakou značku sluchátek vybrat?

Víc než značka sluchátek by vás vždy měly zajímat parametry konkrétního modelu. Na trhu je spousta kvalitních značek a každá se specializuje na něco jiného. Máte-li iPhone, nejlepšího zvuku dosáhnete se sluchátky Apple AirPods. Pokud chcete prověřená sluchátka na uši, sáhněte po značce Marshall. Kvalitní sluchátka vyrábí také značky JBL a Sony. Specialistou na sportovní Bone Conduction sluchátka je značka Shokz. Výběr značky je tedy na vašich preferencích.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY