Pět tipů, díky kterým zlepšíte svou hru na kytaru

05.10.2023 08:58 - Tisková zpráva | foto: Heureka

Hra na hudební nástroj vyžaduje odhodlání, trpělivost a správný přístup. Pokud své dovednosti chcete posunout na vyšší úroveň, vyzkoušejte naše tipy, jak na to. Cvičení dělá mistra. Jak ale zefektivnit váš kytarový trénink, abyste se nezasekli na jednom místě?

Cvičte pravidelně

Chcete-li se zlepšit ve hře na kytaru, je třeba vyhradit si alespoň 30 minut denně. Pravidelným cvičením docílíte toho, že hru dostanete snáze do ruky. Nečekejte, že se zdokonalíte, když si ke kytaře sednete jednou za týden, základem úspěchu je pravidelnost a časté tréninky. Pomoci vám může také hudební učitel, kterého doporučujeme navštěvovat jednou týdně, zbylé dny trénujte doma.

Trénujte změnu akordů

Při hře na kytaru dělá každá ruka něco jiného. Jedna na struny tlačí a určuje tím melodii, druhá vybrnkává a stanovuje rytmus vydávané hudby. Někdy může být složité obě ruce zkoordinovat, proto trénujte každou zvlášť. Některé akordy jsou složité a na rychlý přesun prstů náročné, z toho důvodu si dejte na čas a cvičte přechody pomalu a důkladně, aby se vaše kytarová hra časem stala co nejelegantnější.

Používejte metronom

Až zvládnete plynulou hru, začněte trénovat s metronomem. Naučíte se tak držet krok s rytmem, což je pro dokonalou hru na kytaru také velmi důležité. Pokud nemáte metronom, můžete použít doprovodnou stopu, kterou najdete na internetu. Při pravidelném cvičení s metronomem dosáhnete toho, že vám nebude dělat problém udržet rytmus i bez vedení.

Vyzkoušejte různé kytary

Jestliže používáte stejnou kytaru stále dokola, můžete si na ni až příliš zvyknout. To vás pak snadno zbrzdí ve vašem vývoji. Střídání kytar se pro vás může stát výzvou a v každém případě je to osvěžení i pro vaše prsty, jelikož různé kytary mohou mít různou tloušťku strun a tvary krku. Zajímavé je i vyzkoušení kytary elektrické.

Zpestřete si trénink

Udělejte své procvičování zábavným. Stanovte si například týdenní cíle: naučte se svou oblíbenou skladbu nebo novou stupnici, vyzkoušejte různé styly apod. Inspirujte se tipy v naučných videích. Posunout by vás ve vašem tréninku mohlo i cvičení v kolektivu, vyzkoušejte hrát s dalšími kytaristy nebo kapelou a zpestřete si tak všední tréninky. Držíme palce a přejeme co nejméně prasklých strun.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY