Star Trek se v "Podprostorové rapsodii" pustil do muzikálu

24.09.2023 09:00 - Honza Balušek | foto: SkyShowtime

Speciální muzikálové epizody nejsou v televizní tvorbě ničím výjimečným. V téměř šedesátileté historii filmového a televizního světa Star Treku se však díky seriálu "Podivné nové světy" a dílu nazvanému "Podprostorová rapsodie" tento fenomén do hudebních vod pustil poprvé. A podařilo se mu to skvěle.
9/10

Star Trek: Podivné nové světy - Podprostorová rapsodie

Vydáno: 3.8.2023
Celkový čas: 62:32
Platforma: SkyShowtime
Hudební seriály dokážou propojit děj se spoustou písniček. Králem mezi všemi je bezpochyby "Glee", jako guilty pleasure není špatná televizní odnož filmové série "Muzikálu ze střední" s úžasným originálním názvem "High School Musical: The Musical: The Series". Občasnou zpívanou epizodu si ale střihnou i běžné komediální i dramatické seriály. Svých hudebních speciálů se dočkali třeba "Chirurgové", "Simpsonovi", "Buffy, přemožitelka upírů" nebo "Lucifer". U "Star Treku" to ale bezpochyby nikdo nečekal. Nakonec se ale po téměř šedesáti letech muzikálového dílu dočkal i svět vytvořený Genem Roddenberrym a vydal se do zcela neprozkoumaných končin.

"Star Trek: Podivné nové světy" (v originále "Strange New World") je originálním pořadem amerického Paramount+, u nás jej můžete najít na platformě SkyShowtime. Dějově předchází úplně původnímu Star Treku a po více experimentálním "Discovery" se více vrací ke klasickému schématu objevování vesmíru a epizodickému vyprávění. A i když se včlenění muzikálového dílu do této show může zdát jako hloupost (a spousta skalních trekkies jej samozřejmě nezkousla), výsledek dopadl skvěle.

Devátý díl druhé sezóny pojmenovaný "Podprostorová rapsodie" není totiž jen marketingovým lákadlem a speciálem, kde si herci prostě jen zazpívají pár oblíbených skladeb, ale organickou částí vývoje celé série, v níž děj plynule pokračuje dál. Posádka se v něm setká s podprostorovou anomálií, která ji v rámci muzikálového pravidla - když to nejde vyjádřit slovy, přijde na řadu hudba - přinutí zpívat. A kdyby jen to. Zpívající musejí také obnažit své city a přiznat i své nejhlubší myšlenky. Katarzí tak projde hned několik vztahů, které tvůrci v minulých epizodách nechali růst a vyvíjet. Včetně toho kapitánova: ten na můstku před svou posádkou vyjeví své přítelkyni, že... jí lže. Ale dost spoilerů!

Úctyhodné je, že se tvůrci rozhodli nespoléhat na více či méně známé písničky, ale nechali složit deset originálních songů, které, jak má být v muzikálech standardem, ve svých textech dále posunují děj. Nechybějí samozřejmě tklivé balady, ale ani rychlejší kusy a závěrečná velkolepá společná skladba. Celý příběh se dočká i naprosto logického vyústění, jak tomu ostatně v přetechnizovaném světě Star Treku má být.

I pokud vás seriál "Podivné nové světy" prozatím minul, ale máte rádi Star Trek a muzikály, tento díl si klidně pusťte samostatně. Sice nebudete znát většinu postav a jejich vývoj, ale kdo by nechtěl vidět zpívajícího Spocka a tančící Klingony?

Technická připomínka na závěr - u dílu nechybějí samozřejmě české titulky a otitulkovány jsou i všechny texty písní.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY