Martin DSS Hops & Barley - Klenot mezi akustickými kytarami

30.08.2023 16:22 - Tisková zpráva | foto: Kytary.cz

Americká značka Martin patří mezi světovými výrobci akustických kytar k absolutní špičce, ne-li na její úplný vrchol. Je to vůbec nejstarší společnost, která se výrobě těchto nástrojů věnuje - Christian Frederick Martin ji v New Yorku založil už v roce 1833. Výrobní tradice vyvažuje Martin inovacemi - historicky první nástroj typu dreadnought vzešel právě z dílen pensylvánského výrobce a ten je tak právem považován za otce nejrozšířenějšího typu akustické kytary. Dílny společnosti Martin nyní vyslaly do světa limitovanou sérii 100 kusů dreadnoughtů s označením Hops & Barley a je tak nějak jasné, že jejich majitelé dostanou do rukou dokonalý nástroj s puncem sběratelského artefaktu.

Limitka pro sběratele i náročné kytaristy

Martin DSS Hops & Barley
© Kytary.cz
Akustická kytara Martin DSS Hops & Barley je nástroj určený především pro sběratele akustických kytar a v tomto případě se jedná o opravdový klenot. Hlavními designovými tématy této limitky jsou obiloviny používané v pivovarnictví, tj. chmel a ječmen, které jsou jako luxusní inlaye zobrazené na hmatníku a jejich motivy zdobí také pickguard, rozetu, kobylku a plátek na headstocku.

Tělo modelu Martin DSS Hops & Barley je vyrobené ze dřeva zvaného Sinker Redwood (získává se ze sekvojových kmenů vylovených z říčních toků v Severní Kalifornii, kde bylo pod vodou mnohdy více než 100 let), fládrovaného ořechu a fládrovaného javoru. Rezonanci přední desky a celkové dobré akustické vlastnosti kytary umocňuje ručně vyřezávané snížené žebrování typu X vyrobené z evropského fládrovaného javoru. Ušlechtilý vzhled nástroje podtrhují intarzie zhotovené ze dřeva a perleti (abalone, mother-of-pearl), javorová lemovka topu s perleťovou výložkou nebo pickguard a plátek na hlavě z guatemalského palisandru.

Po vizuální stránce není tomuto dreadnoughtu co vytknout a stejně je tomu i po stránce zvukové. Díky zmíněnému výběru konstrukčních materiálů má Martinova limitka dokonalý potenciál k tomu, aby se s přehledem prosadila napříč frekvenčním spektrem. Kytary typu dreadnought dostávají často nálepku méně hlasitých nástrojů, v tomto případě však Martin nenechal nic napospas předsudkům a svůj vybroušený kytarový diamant vybavil výše uvedeným žebrováním typu X, které rezonanční desce (a tedy hlasitosti) poskytuje „výkon raketového motoru“. Z toho pramení, že Martin DSS Hops & Barley zdaleka nepatří jen do vitrín a stojanů vášnivých sběratelů, ale především do rukou kytaristů, ve kterých se teprve umí ukázat v celé své kráse.

Když akustickou kytaru, tak Martin

Martin je zkrátka synonymum pojmu akustická kytara. Nástroje z dílen pensylvánského výrobce snesou tu nejpřísnější kritiku, a to už v základních modelových řadách. A pokud se stvořitel westernové kytary rozhodne vyrobit nějaký nástroj v limitovaném nákladu, je tak nějak jasné, že půjde o hotové umělecké dílo. V tomto případě to platí beze zbytku.

Máte-li zrovna v hledáčku akustickou kytaru, začněte u nástrojů značky Martin, protože právě v jejích dílnách se začal psát dobrodružný příběh tohoto nástroje. V prodejnách a na e-shopu Kytary.cz můžete tento příběh pročítat prostřednictvím široké nabídky kytar Martin, a to od startovních modelů až po nástroje nejvyšších produktových řad. A kdo ví? Třeba se dočtete až k limitované řadě dreadnoughtu Martin DSS Hops & Barley...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY