Po monstrózních koncertech v Praze se Imagine Dragons vyšvihli do čela českého albového žebříčku

16.06.2022 20:00 - Josef Martínek | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Aktuální pohled do českých hitparád jasně potvrzuje, že koncerty jsou ta nejlepší reklama pro studiovou tvorbu. Imagine Dragons totiž začátkem června dvakrát zahráli desítkám tisíc lidí v Praze a vzápětí vystřelili na jedničku albového pořadí. Změnu hlásí také rádia, poprvé vítězí Harry Styles s "As It Was".
Harry Styles - As It Was
© Harry Styles
RÁDIA - Třikrát kralovali Mirai s písničkou "Vedle tebe usínám" rádiovému éteru, nyní ale museli nejvyšší stupínek opustit a přesunout se na bronzový post. Do čela se totiž probojoval Harry Styles. Za překvapení to považovat nelze, protože jeho singl "As It Was" měl v posledních týdnech vytrvale vzestupnou tendenci. Minule se britský zpěvák, jehož červencový pražský koncert se nezadržitelně blíží, poprvé vklínil mezi medailisty a nyní už ho nedokázal překonat vůbec nikdo.

Na dvojku poskočili Imagine Dragons, kteří i s "Bones" potvrzují své dlouhodobé výstavní postavení u českých dramaturgů. Minulý rok se hned dvě jejich skladby - "Follow You" a "Wrecked" - podívaly na pomyslné stupně vítězů a ani první ochutnávka z nové desky "Mercury - Act 2", která vychází 1. července, nezůstává pozadu.

Čtyřku nadále drží Miro Žbirka se synem Davidem, ze singlu "Nejsi sám" z oceňovaného Mekyho alba "Posledné veci" se v uplynulých týdnech a měsících stala topdesítková jistota. Poprvé se do první pětice prokousala mladičká, stále teprve osmnáctiletá Kanaďanka Tate McRae, která patří i díky hitu "She's All I Wanna Be" k nejvýraznějším popovým objevům současnosti. Nedávno jsme ji mohli vidět i u nás, v květnu zpívala v pražském klubu Roxy.

Vedle trvalek v podobě Adele nebo OneRepublic se ve druhé polovině elitní desítky zabydluje také Jelen s písní "Někde kolem", která si polepšila z desáté na osmou příčku. Pokud se v rádiích uchytí tolik jako loni singl "Ještě jednu noc", nejspíš ji budeme v pořadí vídat ještě hodně dlouho. Premiérově se do nejvyšších pater podívali devátý The Weeknd zásluhou "Sacrifice" a také na desítce umístění Becky Hill a Galantis s "Run".

Vzhledem k nastupujícímu létu se novinky tohoto týdne nesou převážně v tanečním duchu. A je jich nezvykle hodně - hned devět. Představme si je proto alespoň telegraficky: Timmy Trumpet feat. Cascada & Harris & Ford - "Never Let Me Go" (40.), Luude feat. Colin Hay - "Down Under" (43.), DJane HouseKat - "ABCDEFU" (46.), Mabel feat. Jax Jones & Galantis - "Good Luck" (47.), Sigrid - "It Gets Dark" (52.), Calum Scott - "If You Ever Change Your Mind" (59.), Kungs - "Clap Your Hands" (69.), Sebastian - "Tvý jméno" (78.) a Nikita Kingston - "Different Kind" (100.).

Top 10 ČR - rádia:
  1. Harry Styles - As It Was
  2. Imagine Dragons - Bones
  3. Mirai - Vedle tebe usínám
  4. Miro Žbirka feat. David Žbirka - Nejsi sám
  5. Tate McRae - She's All I Wanna Be
  6. Adele - Easy On Me
  7. OneRepublic - West Coast
  8. Jelen - Někde kolem
  9. The Weeknd - Sacrifice
  10. Becky Hill feat. Galantis - Run


Imagine Dragons - Mercury - Act I
© Universal Music
ALBA - Loni v době vydání se Imagine Dragons s "Mercury - Act 1" prvenství nedočkali - nejvýše byli druzí. Po dvou obřích koncertech v pražských Letňanech, na které zavítaly desítky tisíc návštěvníků, však zájem o jejich zatím poslední studiovku vystřelil raketově nahoru. Z minulé devítky poskočili rovnou na vítězný piedestal. Navíc se dařilo i jejich předešlým počinům - na sedmičce najdeme "Origins" (pobývající v žebříčku 182 kol) a na jedenáctce "Evolve" (253 kol). A to už 1. července vychází novinka "Mercury - Act 2", která nepochybně pořadím rovněž zamíchá. Předobjednat si ji můžete v shopu musicserveru.

Před týdnem vítězný PTK se s "Trappin Lonely" propadl až na pětku, zbývající pozice na stupních vítězů si tedy rozebrali jeho v hitparádách ostřílenější kolegové Calin ("POPSTAR") a Viktor Sheen ("Příběhy a sny"). Zahraniční mainstream má v top pětce hned dvojnásobné zastoupení, což se v nemilosrdné konkurenci tuzemského rapu stává málokdy - tím druhým reprezentantem je bramborový Harry Styles s titulem "Harry's House".

Na osmičce odstartoval Post Malone se čtvrtou studiovkou "Twelve Carat Toothache", na které hostují The Weeknd, Doja Cat nebo The Kid Laroi. V USA i ve Velké Británii se šestadvacetiletý interpret prosadil do top trojky, u nás však prožívá ústup ze slávy, protože jeho předešlé počiny "beerbongs & bentleys" (2018) a "Hollywood's Bleeding" (2019) ve své době hitparádu opanovaly.

Legenda českého metalu, skupina Arakain, slaví 40 let svého působení z desátého místa, kam se dostala s remasterovanou verzí své druhé studiovky "Schizofrenie" z roku 1991. Nová podoba tohoto díla je v shopu musicserveru k dostání na CD i na vinylu.

Co se dalších novinek týče, nejvýše to dotáhli šestnáctí Underworld s kolekcí "DRIFT Series 1", vydanou už v roce 2019, ale fanoušky nyní připomínanou v souvislosti s blížícím se vystoupením elektronického dua na Metronome festivalu v Praze. Slovenský rap reprezentuje na třicátém druhém místě Fobia Kid s nahrávkou "Strašidelný dom" a mladý kanadský pop na čtyřicáté příčce Tate McRae s prvotinou "I Used To Think I Could Fly".

Top 10 - alba:
  1. Imagine Dragons - Mercury - Act 1
  2. Calin - POPSTAR
  3. Viktor Sheen - Příběhy a sny
  4. Harry Styles - Harry's House
  5. PTK - Trappin Lonely
  6. Rammstein - Zeit
  7. Imagine Dragons - Origins
  8. N Post Malone - Twelve Carat Toothache
  9. Viktor Sheen - Černobílej svět
  10. N Arakain - Schizofrenie

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 23. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY