propagační EP, co se povedlo - musicserver.cz">

"Hormoaning" od Nirvany je propagační EP, co se povedlo

01.08.2021 08:35 - Honza Průša | foto: Geffen Records

Pokud jste u svých oblíbených hudebníků prahli po různých raritních nahrávkách, asi jste záviděli Japonsku a Austrálii, kde byla řadová alba často doplňovaná druhým diskem se speciálními songy právě pro tyto trhy. A taková Nirvana pak v roce 1992 vydala rovnou EP "Hormoaning".

Nirvana - Hormoaning

Datum vydání: 27.1.1992
Produkce: Dale Griffin, Craig Montgomery
Skladby: Turnaround, Aneurysm, D-7, Son Of A Gun, Even In His Youth, Moly´s Lips

Nirvana - Hormoaning
© facebook interpreta
Začátek roku 1992 byl pro Nirvanu dobou její největší slávy. Čtvrt roku po vydání legendárního "Nevermind" znal kapelu téměř každý a "Smells Like Teen Spirit" se stala hymnou tehdejší grungeové generace. Cobain & spol. za sebou měli evropské turné a 24. ledna vyráželi dobýt další kontinent.

"Nevermind Pacific Rim Tour" začínalo ten den v Sydney a za necelý měsíc (do 22. února) čítalo jedenáct australských, jedno novozélandské, čtyři japonská a dvě havajská vystoupení. Deska "Hormoaning" vyšla právě na podporu této šňůry, i když se její vydání zpozdilo a lidé si ji mohli zakoupit až na čtvrtém koncertě v Brisbane.

Tato speciální alba, propagující tour u protinožců a v Zemi vycházejícího slunce, většinou nebývala nijak složitě dramaturgicky promýšlená. Prostě se vzaly B strany singlů, našly se dostupné koncertní nahrávky a bez hlubší myšlenky se to hodilo na desku, což byl vlastně i případ "Hormoaning". Shodou okolností to ale na téhle placce pěkně sedlo k sobě, a zrodila se šestipísňová nálož energie. Ta se stala předobrazem o tři čtvrtě roku později vydané, už ne tak úderné kolekce "Incesticide", na níž se vyskytly i čtyři písně odtud.

Kurt Cobain byl velký milovník muziky, o jeho hudebních láskách jsme před mnoha a mnoha lety psali tady. A tak i "Hormoaning" přináší skladby jeho oblíbenců. "Turnaround" hráli původně Devo, "D-7" Greg Sage & The Wipers a "Son Of A Gun" a "Molly's Lips" pochází od The Vaselines. To byla zpěvákova velká láska, což dokládá i to, že si na ruku nechal vytetovat písmeno K dle distributora jejich hudby K Records, a v jednom rozhovoru dokonce tvrdil, že svou dceru pojmenoval podle zpěvačky Frances McKee. Níže si ty originální verze můžete poslechnout.

Nirvana - Hormoaning
© facebook interpreta
Tracklist dále doplňují dvě vydařená béčka singlu "Smells Like Teen Spirit", písně "Aneurysm" a "Even In His Youth". A náhoda tomu chtěla, že tento vlastně nesourodý písňový mix do sebe zapadl zcela dokonale. To kvílení (tedy hormoaning) zafungovalo tak, že bylo slyšet i za hranice Japonska a Austrálie. Třeba v devadesátých letech, ještě v dobách před internetem a v jeho počátcích, šlo o docela komplikovaně a ne za malý peníz sehnatelné dílo.

A tak se nakonec "Hormoaning" stala trochu nečekaně jednou z nejvíce pirátsky kopírovaných a vydávaných desek této kapely. Existují různě zdařilé kopie vinylů různých variant a barev, ale těch původních se pro Austrálii vylisovaly jen 4 000 (data k Japonsku nejsou dohledatelná). Jediná oficiální reedice pak vyšla pro USA v zase raritní verzi v rámci Record Store Day v roce 2011 v počtu 6 000 kusů, což v porovnání s více než 10,5 milionu prodaných výlisků předchozí "Nevermind" není mnoho.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY