Rush střílí naživo své artrockové šípy

19.08.2008 05:00 - Kateřina Červenková | foto: facebook interpreta

Kanadské rockové trio Rush rok po úspěšném, víceméně comebackovém albu "Snakes & Arrows" vydává stejnojmenný live záznam z loňského koncertu v rotterdamské Ahoy Areně. Výtečný zvuk, podmanivá atmosféra vystoupení i energický projev kapely se postaraly o skvělý poslech.
8/10

Rush - Snakes & Arrows Live

Skladby: Limelight, Digital Man, Entre Nous, Mission, Freewill, The Main Monkey Business, The Larger Bowl, Secret Touch, Circumstances, Between the Wheels, Dreamline, Far Cry, Workin´ Them Angels, Armor and Sword/ Spindrift, The Way the Wind Blows, Subdivisions, Natural Science, Witch Hunt, Malignant Narcissism - De Slagwerker, Hope, distant Early Warning, The Spirit of Radio, Tom Sawyer, One Little Victory, A Passage to Bangkok, YYZ
Vydáno: 12.05.2008
Celkový čas: 153:56
Vydavatel: Warner Music
Kapela Rush, která letos slaví už čtyřicítku na scéně, se ukazuje ve výborné kondici. Jako by několik hlušších let v životě skupiny neexistovalo. Trio suverénně a s mladickou náruživostí (ale i vyzrálostí) předvádí kreativní rocková aranžmá s pestrobarevnými melodiemi. Z většiny instrumentální skladby zdobí hravá a poutavá sóla. Gradace pak dodávají skladbám napětí, které přechází v jemnější pasáže. Úderné bicí Neila Pearta i kytarové exhibice Alexe Lifestona nakonec korunují pronikavý a takřka průzračný hlas i charakteristická a výrazná baskytara Geddyho Lee. Vše jako kdysi.

Nejúžasnější na tom je, že Rush tohle všechno rockové umění předvádějí s grácií i mimo bezpečí nahrávacího studia. Jejich výkony na jevišti bývají ještě lepší a působivější než na deskách, což ostatně dokazuje právě aktuální živák "Snakes & Arrows Live", který završuje vydařené turné v loňském roce. V bookletu s grilovanými kuřaty najdete dva disky s osvědčenými hity, jako jsou "Limelight", "The Spirit Of Radio", "Subdivisions" nebo "YYZ". Vedle nich kapela zařadila většinu písniček z poslední řadovky včetně ryze instrumentální skladby "Malignant Narcissism", která byla dokonce nominovaná na Grammy. Poslední studiovku Rush pak reprezentuje i píseň "Hope", prošpikovaná kytarovými sóly, nebo poměrně chytlavý singl "Far Cry".

Skupina na koncertě obohatila téměř tři desítky písniček o nejrůznější vyhrávky a posluchačsky vděčná pozlátka. Společně s kuřaty tak ugrilovala strhující a jiskrnou směsici lahodných artrockových prvků s ostřejšími hardrockovými melodiemi. Tohle by si stejně jako koncert z roku 2003 v brazilském Riu zasloužilo i DVD.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY